GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Romanların sesi 'Hoşgörü' çıkıyor

Aşağa gitmek

Romanların sesi 'Hoşgörü' çıkıyor Empty Romanların sesi 'Hoşgörü' çıkıyor

Mesaj tarafından pomaklar.com C.tesi Ocak 26, 2008 10:54 pm

Romanların sesi 'Hoşgörü' çıkıyor
Romanların sesi 'Hoşgörü' çıkıyor Roman111

UMUT AKPINAR -ANF

FOTOĞRAFLI

İZMİR (22.01.2008)- İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ROM), Romanların yaşam tarzını daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla dergi çıkartmaya hazırlanıyor. Romanlar, kültürel zenginliklerini 'Hoşgörü' adıyla çıkartacakları dergiyle yansıtmayı hedefliyor.

İzmirli Romanlar, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, basın yoluyla kendilerini çeşitli kesimlere anlatmayı deneyecek... Dergide, toplum tarafından aşağılanmanın adı olarak kullanılan 'çingene'liğin, gerçekte ne olduğu tarihsel araştırmalarla ortaya konulacak. İZ-ROM tarafından aylık olarak çıkartılacak olan 'Hoşgörü' adlı dergiye, akademisyenler ve yazarlar da katkı sunacak.

'AMAÇ TOPLUMSAL FARKINDALIK YARATMAK'

Çalışmaları tamamlanan ve önümüzdeki günlerde ilk sayısı çıkacak olan 'Hoşgörü' adlı dergi hakkında ANF'ye bilgi veren İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, 'dergiyle farkındalık yaratmak' istediklerini söyledi.

İlk sayının çok başlıklı olacağını ifade eden Cıstır, "Derginin içeriği çok başlıklı olacak ama önümüzdeki günlerde çıkacak olan ilk sayıda, amacımız farkındalık yaratıp, acıyan tarafımızı, gülen yüzümüzü insanlara anlatabilmek" diye konuştu.

'DERGİ İÇİN MALZEME ÇOK'

Derginin diğer sayılarında konu başlıklarını zenginleştireceklerini vurgulayan Cıstır, "Kentsel dönüşümü, geri dönüşümü, sağlığı sosyal yaşamı dile getireceğimiz sayılarımızı da önümüzdeki süreçte yayınlayacağız. Elimizde malzeme çok..." diye kaydetti.

İlk etapta aylık bin adet dergi bastırmaya hedeflediklerini dile getiren Cıstır, talep arttıkça sayının artabileceğini söyledi.

''HOŞGÖRÜ' BİZİ EN İYİ ANLATAN CÜMLE'

"Derginin adını seçerken çok düşündük. Ama sonunda 'Hoşgörü' olsun dedik. Çünkü, bizim yıllardır yaşadığımız temel sıkıntıların özeti gibi geldi bize..." diyen Cıstır, toplumsal hoşgörünün artması temennisiyle böyle bir isim bulduklarını anlattı.

MİLLETVEKİLLERİNE DE DERGİ GÖNDERECEKLER

Cıstır, dergiyi geniş kitlelere ulaştırmak için azami gayret sarf edeceklerini kaydederek, "Biz aynı zamanda Meclis'te grubu bulanan siyasi partilere de dergimizi göndereceğiz. Yani, Ankara'da politika üretenler ezbere konuşuyorlar... Bizi tanıyıp ona göre elbise biçsinler, ezberden çıksınlar artık" dedi.

"Maalesef işsizlik, yoksulluk Türkiye'nin genel sorunu ama Romanlar için bu Milat'tan önceye dayanan bir süreç... Ama bunu bilen ve buna göre birşeyler yapan bugüne kadar hiç olmadı" şeklinde konuşan Cıstır, Romanların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiklerini kaydetti.

'ROMANLARA TARİHLERİNİ ANLATACAĞIZ'

Dergiyi çıkartmalarında etkili olan ikinci bir sebebin de, 'Romanlara kendini geçmişini anlatmak' olduğunu vurgulayan Cıstır, "Romanlar kendi geçmişlerini çok iyi bilmiyor. Yani, biz bu dergiyle Romanların kaybolmuş tarihleriyle yeniden buluşmalarını sağlamak istiyoruz. Düşünün ki, kendisini Roman diye tanımlayan insanlarımız bizim nereden geldiğimizi hangi süreçlerden geçtiğimizi bilmiyor. Acı olan da, başkalarının bizi 'aşağılayarak' anlattıkları şekliyle tanıyor olması... Bunun önüne geçmek için basın yolunu da kullanmamız gerektiğini düşündük ve böyle bir dergi çıkartmaya karar verdik" dedi.

'DEVLETLE BARIŞAMADIK, KİMLİKSİZ KALDIK'

Romanların binlerce yıllık tarihlerinde hiçbir devletin güdümüne girmediklerini kaydeden Cıstır, bu nedenle gelişen ve değişen dünyada sosyal hayata entegre olamadıklarını söyledi. Devletin hiçbir kurumuyla 'barışamayan' Romanların kimlik sorunu olduğunu belirten Cıstır, "Eskiden beri 'devlet' ile barışamayan ve hiçbir kurumundan talep sahibi olmayan Romanlar, dernekler aracılığıyla yeni yeni birşeylerin farkına vardılar. Örneğin; eskiden beri bizde kimlik çıkartma olayı çok benimsenmezdi. Yani, doğan çocuklarımız kimliksiz büyürdü. Zaten okula giden çocuk sayımız çok azdı... Ama biz artık sosyal yaşama entegre olmak istiyoruz. Bu nedenle kimlik sahibi olmanın önemini fark ettik. Şimdi dernekler aracılığıyla halkımız kimlik çıkartmaya ve devletten talepçi olmaya başladı. Dergiyle bu alanı daha da genişletmeyi istiyoruz" diye belirtti

ANF NEWS AGENCY
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz