Papuda Yemeği
2 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Yemekler
1 sayfadaki 1 sayfası
Papuda Yemeği
Malzemeler
1 Su bardağı papuda ( börülce )
1 Orta boy soğan
1 Yemek kaşığı salça
1 Yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Yapılışı
Papudalar yıkanıp kara suyu çıkana kadar kaynatılır.
Süzülüp yeniden suyu tazelenerek ateşe alınıt.
Soğanlar çiğden küp küp kaynamakta olan papuda yemeğinin içine doğranır.
Papudalar yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Ayrı bir tavada yağ ve un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
Kavrulan una salça eklenir.
Yemeğin suyundan birkaç kaşık su alınıp salça ve unun topaklaşmadan
bir taşım göz göz olacak şekilde kaynaması sağlanır.
Tavadaki salça ve unla kıvamı bağlanmış sos papuda yemeğine ilave edilip
altı kısılan ateşte birarada birkaç taşım kaynatılır.
Afiyet olsun!
Not:Papuda yemeği tarifi Pınarhisar'ın İslambeyli(Pomak köyü) köyünden Hatice ŞENGÖZ'den alınmıştır.
Papuda bitkileri taze olarak tüketilebildiği gibi fasulye gibi kurutularak kışlık olarak tüketilmesi daha
yaygındır. Pişirilmesi sırasında fasulyeden farklı olarak, akşamdan ıslatmaya gerek yoktur. Bunun yerine
kaynamaya bırakılan börülcelerin ilk kara suyu dökülerek kaynama suyu değiştirilir.
Un ile kavrulması ve soğanların çiğden yemeğe dahil edilmesi Pomak mutfağına özgü yörsel özellikler taşıyan pişirme yöntemlerindendir. Mercimek yemeğindeki gibi daha kahverengiye çalan renklerdeki
papuda yemeğinin suyu alışık olmayana çekici gelmeyebilir. Ayrıca papuda tanesinin göbek yeri siyah
olduğu için bilmeyenler bunun börülcede bir bozulma olduğunu düşünebilir. Oysa bu börülcenin kendi
özelliğidir. Tüm bunlara karşılık kolay hazırlanabilen lezzetli bir yemek olduğnu söylemek yerinde olur.
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test
Geri: Papuda Yemeği
Demekki pomakça adı papudaymış Birde soğanın çiğden doğranması bende çiğden koyarım demekki bazı göreneklerimizi devam ettiriyorum...(babam soğanı kavurtmazdı hiç)...Çok çok sevdigim bir yemek çeşididir..Rahmetli babamda sevdiği için bizim evde sık sık pişerdi...Bende güzel yaparım...Yanınada yada pişerken içine birkaç acı kuru biber üff yemede yanında yat...Paylaştıgın için sağol sevgili adminim...
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Yemekler
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz