Sini Mantısı
2 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Sini Mantısı
Sini Mantısı

Trakya mantısı olarak da isimlendirilen bu mantının asıl adı sini(tepsi) mantısıdır.
Diğer yörelerin mantılarında olduğu gibi mantıların kaynayan suya atılması ile değil, kayamış suyun siniye alınarak demleninceye kadar ocakta çevrilmesi şeklinde hazırlanışıyla diğerlerinden ayrılır. Ayrıca diğer mantılardan farklı olarak öncesinde fırınlaması gerekmektedir.
Üç aşamalı bir yapımı vardır. Hamurun hazırlanması, iç harcının hazırlanması ve fırınlanmış mantıya yağlı suyun verilerek demlendirilmek üzere ayrıca ocakta pişirilmesi. Bu arada, sevenler için demlendirme aşaması tavuktan elde edilmiş et suyu ile de uygulanabilir. Diğer mantılarda raslanan servis aşamasında üzerine yoğurt dökülmesine bu mantıda raslanmaz.
Malzemeler
Hamuru İçin
Un
Ilık Su
Tuz
Sıvı Yağ
İç Harcı
3 Baş orta büyüklükte soğan
250 gr kıyma
Tuz, karabiber, kekik, nane, ( isteğe göre pulbiber )
Demlendirmek için
3-4 bardak su ya da tavuktan elde edilmiş et suyu
Margarin, tereyağ veya sıvı yağ
Yapılışı
Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.
Oklavayla açılan hamur, keskin bir bıçakla 2 cm genişliğinde kareler halinde kesilir.
Başka bir tavada iç harcı hazırlanır. Burada iki şekilde hazırlama yoluna gidilebilir :Birincisi malzemenin yoğrulduktan sonra çiğ olarak katılması, diğeri ise kavrularak elde edilen harçtır.
Bunun için soğanlar rendelenip suyu sıkılır. İçerisine kıyma ve baharatları karıştırılıp köfte hamuru gibi iyice özlenerek yoğrulur.
Sini Mantısı İkinici yolda ise, küp küp doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulup, kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekince baharatları ve tuzuyla iyice kavrulur.
Kare şeklinde kesilmiş hamurlara, el ucuyla alınan kıyma harcı konulur.
Orta kısmı açık kalacak, görünecek şekilde hamurun iki tarafı sıkılarak birleştirilir.
Altı yağlanmış bir siniye dizilir.
Hamurları pembeleşinceye ve iç malzemesinin iyice piştiğine emin oluncaya değin orta hararetli fırında fırınlanır.
Mantı fırınlandıktan sonra, başka bir tencereye su konulup kaynatılır. İsteğe göre bir miktar sıvı yağ, tereyağ veya margarin kaynayan suya ilave edilir. Burada tercih edilecek yağ damak zevkinize göredir. Hatta yağlu su hazırlamak yerine, tavuktan elde edilen et suyu da bu mantıyı çok lezzetli yapan bir başka tercihtir.
Kaynayan su mantıların üzerine gezdirilerek, sini bir ocağın üzerine alınır.
Ocağın üzerinde çevire çevire, üzerine bir başka sini kapatılarak pişirilir.
Pişirmenin kıvamı, mantı suyunu içinceye kadar geçen zamandır.
Ilık olarak tabaklara alınarak servis edilir.
http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/hamur-isleri/119-sini-mantisi.html

Trakya mantısı olarak da isimlendirilen bu mantının asıl adı sini(tepsi) mantısıdır.
Diğer yörelerin mantılarında olduğu gibi mantıların kaynayan suya atılması ile değil, kayamış suyun siniye alınarak demleninceye kadar ocakta çevrilmesi şeklinde hazırlanışıyla diğerlerinden ayrılır. Ayrıca diğer mantılardan farklı olarak öncesinde fırınlaması gerekmektedir.
Üç aşamalı bir yapımı vardır. Hamurun hazırlanması, iç harcının hazırlanması ve fırınlanmış mantıya yağlı suyun verilerek demlendirilmek üzere ayrıca ocakta pişirilmesi. Bu arada, sevenler için demlendirme aşaması tavuktan elde edilmiş et suyu ile de uygulanabilir. Diğer mantılarda raslanan servis aşamasında üzerine yoğurt dökülmesine bu mantıda raslanmaz.
Malzemeler
Hamuru İçin
Un
Ilık Su
Tuz
Sıvı Yağ
İç Harcı
3 Baş orta büyüklükte soğan
250 gr kıyma
Tuz, karabiber, kekik, nane, ( isteğe göre pulbiber )
Demlendirmek için
3-4 bardak su ya da tavuktan elde edilmiş et suyu
Margarin, tereyağ veya sıvı yağ
Yapılışı
Hamur malzemesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır.
Oklavayla açılan hamur, keskin bir bıçakla 2 cm genişliğinde kareler halinde kesilir.
Başka bir tavada iç harcı hazırlanır. Burada iki şekilde hazırlama yoluna gidilebilir :Birincisi malzemenin yoğrulduktan sonra çiğ olarak katılması, diğeri ise kavrularak elde edilen harçtır.
Bunun için soğanlar rendelenip suyu sıkılır. İçerisine kıyma ve baharatları karıştırılıp köfte hamuru gibi iyice özlenerek yoğrulur.
Sini Mantısı İkinici yolda ise, küp küp doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulup, kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekince baharatları ve tuzuyla iyice kavrulur.
Kare şeklinde kesilmiş hamurlara, el ucuyla alınan kıyma harcı konulur.
Orta kısmı açık kalacak, görünecek şekilde hamurun iki tarafı sıkılarak birleştirilir.
Altı yağlanmış bir siniye dizilir.
Hamurları pembeleşinceye ve iç malzemesinin iyice piştiğine emin oluncaya değin orta hararetli fırında fırınlanır.
Mantı fırınlandıktan sonra, başka bir tencereye su konulup kaynatılır. İsteğe göre bir miktar sıvı yağ, tereyağ veya margarin kaynayan suya ilave edilir. Burada tercih edilecek yağ damak zevkinize göredir. Hatta yağlu su hazırlamak yerine, tavuktan elde edilen et suyu da bu mantıyı çok lezzetli yapan bir başka tercihtir.
Kaynayan su mantıların üzerine gezdirilerek, sini bir ocağın üzerine alınır.
Ocağın üzerinde çevire çevire, üzerine bir başka sini kapatılarak pişirilir.
Pişirmenin kıvamı, mantı suyunu içinceye kadar geçen zamandır.
Ilık olarak tabaklara alınarak servis edilir.
http://www.trakyagezi.com/trakya-mutfagi/hamur-isleri/119-sini-mantisi.html
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test -
Geri: Sini Mantısı
Üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt ilave edilirse tadından yenmez olur =))
abdera- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 6
Yaş : 43
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : İstanbul
İşiniz : Mühendis
Ad Soyad & İme Prezime : Saadet Gerçek
Tesekkur : 3
Puan : 11
Kayıt tarihi : 19/07/12
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz