GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

5 posters

Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından pomaklar.com Salı Haz. 26, 2007 11:48 am

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

İnsanın gelişiminde belirleyici olan iki temel etken vardır: Dil ve emek. İlkel çağdan bu güne yaşamın akışını sağlayan bu iki etkendir. Özelikle dil, iletişimde kullanılmasıyla birlikte daha etkili ve aktif olmaya başlar ki insanlar arasında yaşamsal önem taşıyan tek araç dildir dersek yanlış olmaz.
Dil sevgiyi, acıyı, açlığı, umudu, umutsuzluğu anlatır. Ortak olan insani tüm duyguları söze döker ona anlamlı sesler katarak sıcak tanımlamalar getirir. Konuşma diliyle birlikte yazımsal alanda da gelişmeye başlar. Dil, yazılı hale gelmeye başlamasıyla birlikte kendini geliştirir. Çünkü o güne kadar kullanılan dile yeni sözcükler eklenmeye başlar ve kalıcılaşır. Yazılı hale gelmeyen birçok dil bugün kaybolmuş yada Pomakça gibi kayboluyor .Diğer önemli etken de dilin ne kadar etkili kullanıldığıdır. Ne kadar sık ve etkili kullanılırsa o kadar gelişir.
Dil sadece düşünceyi yazıya ya da söze dökmek de değildir, ona biçim verir ve tat da katar.

İnsanın dilinin oluşması ve gelişmesinde yaşadığı yerin, ailenin etkisi oldukça fazladır. Daha doğrusu temeldir. Bir çocuk konuşmaya ilk başladığında annesinin söylediklerini tekrarlar. Yani ilk annesinin diliyle kelimeleri öğrenir. Bu dil çocuğun dünyasındaki en sıcak duygudur. O güne kadar annesine karşı duyduğu sıcaklığı sözcüklerle ifade etmeye başlar. Bu dil oldukça da özgürdür. Özgür olmasının nedeni kimsenin etkisi altında kalmadan istediği sözcükle konuşması ve istediği rahatlıkta telaffuz edebilir olmasıdır. Çünkü hiçbir şeyin etkisinde kalmaz…

Anadil bireyin doğuşunda karşı karşıya geldiği, ailesinin, sonra da kendisinin üyesi olduğu toplumun diline verilen isimdir. İnsanın bilinçaltına inen ve bireyin toplumla en güçlü ilişkilerini oluşturan sağlam bir bağdır. Anadil, kişinin bilincinde yer edindiği oranda önem kazanır. Yoksa diğer dilleri öğrenmeye başladığında o dil inceliğini kaybetmeye başlar. Yok, eğer bir öz bilinç oluşmuş ise onu ömür boyu korur.
Diğer bir yan da anadilin etkili kullanılmasıdır. Anlamadığımız bir dil bizi etkilemez. Ya da az çok çözebildiğimiz sözcüklerin etki gücü anadilinle söylediğindeki etkiyi yaratmaz. Anadil ruhi bir şekillenme yaratır. Onun özel bir yeri olur hep. Sıcacıktır, tüm bedenini sarar. Bir halkı halk yapan onun ana dilidir.
Toprak bütünlüğü ve dil bir halkın olmazsa olmaz koşullarıdır Bir hakın kültürüne şekil veren de dilidir. Bu nedenle bir halkı yada etnik gurubu yok etmenin, o halkın yada etnik gurubunun dilini yok etmekten geçtiği, bütün araştırmacıların hemfikir oldukları bir gerçektir.
Elbette dilin aniden yok edilebilecek bir şey olmadığı da bilinir. Bu iş o kadar kolay olmadığı için çok çeşitli politikalar uygulanır. En çok tercih edilen ise o dilin kirletilmesi, bozulması ve yozlaştırılmasıdır.
Emperyalizm, bir ulusu yok etmek için başta askeri güç kullanarak toptan ortadan kaldırmaya yönelmesinden sonra, bunun çok da başarılı bir yöntem olmadığı gerçeğiyle yüz yüze gelmesiyle taktik olarak değişikliklere gitmek zorunda kalmıştır. Tabi bu durum, bu politikadan vazgeçtikleri anlamına gelmiyor. Tam tersi fiziki saldırılarla birlikte, psikolojik ve kültürel saldırılar da öne çıkmaya başlar. Eğitime yönelik politikalar, teknolojinin kullanımında tek dilin (İngilizce) hâkim kılınması yukarıdaki politikalardan hiç de bağımsız değildir. Bugün her halkın dili yarı-İngilizceye dönüşmüş durumdadır. Ve yapılan araştırmalar da bunu doğruluyor, son yüzyıl içinde altı bin dilin yok olma aşamasına geldiği söyleniyor.
Kültürel zenginliğin hızla yok olmaya doğru gittiği görülüyor. İnsanların en temiz ve gerçek zenginliği dilidir. Sayısız dillerden üretilen şiirler, destanlar, türküler…
Dillerin bütün renkleri hızla solduruluyor ve öldürülüyor. Oysa dillerin kardeşliği, halklar açısından çok önemli bir değerdir. Kardeş halkların birbiriyle kültürel olarak alış verişte bulundukları süreçlerde çok zengin bir kültür mirası geriye bırakırlar. Ki bu güne kadar bütün bağımsızlık savaşlarında en önemli talep dillerin korunması ve kendi anadillerinin tüm inceliklerini öğrenip geliştirmesini sağlamak olduğunu kabul etmeleridir. Dilin özgür bırakılması en önemli talepleri olmuştur. Emperyalizmin politikaları ise tam tersi, yok etmenin üzerine şekillenir.
Konfiçyüs’un şu sözleri de oldukça önemlidir. Konfiçyüs’e soruluyor: “Bir ülkeyi yönetmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?”. Konfüçyüs şöyle cevaplıyor: “Hiç kuşkusuz dili gözden geçirmekle işe başlardım. Dil kusurlu olursa sözcükler düşünceyi iyi anlatmaz. Düşünce iyi anlatamazsa, yapılması gereken şeyler doğru yapılamaz, ödevler gereği gibi yapılmazsa, kültür bozulur. Kültür bozulursa, adalet yanlış yola sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını, işin nereye varacağını bilmez. İşte bunun içindir ki; hiçbir şey dil kadar önemli değildir”.
Dilin yanlış ya da doğru kullanılması kültürü doğrudan etkiler. Kültürel sapmanın da, genel yaşam tarzını, adalet duygusunu doğrudan zedelediğini gösteriyor.
Bugün Pomakların yaşadığı bütün ülkelerde Pomakçaya karşı şu veya bu şekilde yapılan yasaklamalar,bozmalar, yozlaştırmalar gibi bir çemberle çevrilmiş durumdadır. Birçok anne ve baba çocuklarıyla hangi dili konuşacağını bilmez haldedir artık. Çocuklarının Pomakça konuştuğunda okulda nasıl bir sıkıntı yaşayacağını kendi pratik deneyimleriyle biliyorlar. Bu da çocuğun iki dünya arasında sıkıştırılmasına yol açıyor.
Pomakça belirli sınırlar içinde geliştiğinden dolayı oldukça sınırlı bir kelime hazinesi olması, gerilemenin temelini oluşturuyor. Pomakça, köyde ya da mahalledeki konuşmalarla sınırlı bir dil halini almış yada oralarda bile terkedilme durumundadır..
Pomakça üzerinde oynanan oyunlar bozma ve yok etme (açık yada gizli) çalışmaları insanların sahip olduğu kültüre konulan yasak anlamına gelir ki görülen de budur. Bu, bir anlamıyla değerlerin de koparılması demektir.
Bir halkın dili, o halkın sevinçlerini, kederlerini, neyi sevdiğini, neyi sevmediğini, psikolojik durumunu, davranışlarını, üslubunu, içinde birikenleri dışa vurmasını vb. vb. her şeyini anlatır. Bir insan konuşamaz ya da söylemek istediğini söyleyemezse, neler hissettiğini anlamak mümkün değildir. Bu nedenle anadilde devletlerin buna önayak olması bir lütuf değil, o halkın yaşam damarı ve hakkıdır.
Pomakça konuşan insanların kendi dillerinde kitap okuyabilme ,yazabilme vb. şekilde hertürlü hakkı vardır(Her 5 parçada).
Yoksa kendi kültüründen uzaklaşacak ve iki dünya arasında sıkışıp kalarak, kendisini hiçbir kültüre ait hissetmemeye devam edecektir(Hangi ülkedeyse o ülkenin aidiyetine katılacıktırki buda katliamdır).

2007-03-02 21:09:00
ibrahim kenar


En son pomaklar.com tarafından Salı Tem. 23, 2013 5:37 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty yazi olmadan nasil?

Mesaj tarafından eminevardar Salı Ekim 30, 2007 6:39 pm

ailemin yasadigi koy disinda pomakca konusan veya pomakcayla ilgilenen birilerinin olmasi gercekten cok hosuma gitti. bu siteyi daha yeni kesfetmis olmama ragmen senelerdir kafami kurcalayan bircok soruya epey yerinde, mantikli ve doyurucu cevaplar bulmaya basladim. 'ben kimim' sorusuna net bir cevap veremeyisim kendimi ne tam bir turk ne de tam bir pomak olarak tanitmama izin veriyordu. sadece yasadigim koy halkinin konustugu bir dili nereden ve nasil ogrendigim cocuklugumdan beri merak ettigim bit konuydu. evet, ogrenmistim bir sekilde ve bu benim ozumu gostermekteydi. ben bir Pomak olarak dunyaya gelmistim ve kendimi oyle yasamaya alistirmam gerektigi konusunda kendimi epey caba sarfettim. kimlik karmasasi yasadigim zamanalrim da oldu ama durumu cabuk toparladim.
kesinlikle bu dilin olmemesi icin biseyler yapilmasi lazim ama yazi dilini bilmedigimiz bir dili ne kadar yasatabiliriz. (bu durum benim koyum icin gecerli, yagmurca koyu, uzunkopru-edirne).
gecen yaz tanistigim bulgar arkadaslarim oldu, yazi dilini bilmesem de onlarin nelerden soz ettiklerini genel hatlariyla takip edebiliyordum. acikcasi Pomakcanin yazi dilini ogrenmeyi cok istiyorum ama bunu nasil ve nerde gerceklestirecegimi bilmiyorum. ama sitedeki bazi yazi orneklerine baktigim kadariyla epey zor gorunuyor. konusma ve anlama dilinde herhangi bir sorun yasamama ragmen ayni seyi yazma konusunda soyleyemeyecegim.
kendimi yeterince ifade ettigimi dusunuyorum..
avatar
eminevardar
Üye
Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 6
Yaş : 40
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Ankara (Dogum Yeri: Edırne)
Ad Soyad & İme Prezime : isminiz
Sülale ismi : Sülale ismi
Tesekkur : 0
Puan : 0
Kayıt tarihi : 30/10/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından pomaklar.com Salı Ekim 30, 2007 6:50 pm

Gerçekten çok iyi anlatmışınız.
Hepimizin yaşadıklarını sizde yaşamışsınız.
Yazı diline gelince aslında gramatik olarak belli kalıplara sokulamadığı için zor geliyor ilk başta.
Alfabe olarak aslında basit kuralları olan latini genelde kullanıyoruz.
Tabiki kirili kullanan Bulgaritandaki Pomaklar hariç.
Artık ortası bulunu rilerde umarım :-))

Benim yazdığım bir şiir kitabı var Pomakçasınıda yazmaya çalıştım orda ama en azından bir başlangıç olarak değerlendirilirse çok iyi bence.(reklamamı girdi acaba :-)))

Paylaşımlarını bekliyoruz.Aramıza hoşgeldin.
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty pomakca&nese

Mesaj tarafından eminevardar Salı Ekim 30, 2007 7:51 pm

Buyuk bir heyecanla sitede yer alan siirleri Turkcesine bakmadan okumaya calistim ama kelimelerin yazilisini soylenislerine pek benzetemedim. Daha sonra sesli okuyarak kulagima yakin gelen seslerden cikarmayi denedim ama bunda da pek basarili oldugum soylenemez:(
Ozellikle buyuk tatil donusleri evden okula dondugumde kendimi gercekten sudan cikmis balik gibi hissetigim cok olmustur. Evde Turkce de konusulur ama asil nese, Pomakca konusuldugunda hissedilir aile bireyleri tarafindan. Bunun acisini okula dondugumde Ingilizce, Turkce ve Pomakca birbirine girince anliyorum ama olsun, ben boyle mutluyum.
(Ilkokula basladigimda pek iyi Turkce konusamiyordum,okulda ogrendim diyebilirim. Koye gittigimde simdiki cocuklarin Pomakca ile arasinin pek iyi olmadigini goruyorum ve uzuluyorum).
avatar
eminevardar
Üye
Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 6
Yaş : 40
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Ankara (Dogum Yeri: Edırne)
Ad Soyad & İme Prezime : isminiz
Sülale ismi : Sülale ismi
Tesekkur : 0
Puan : 0
Kayıt tarihi : 30/10/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından pomaklar.com Salı Ekim 30, 2007 7:56 pm

Anlamamakta haklısınız.Kitapta kullanılan şive Rodop(Gotse Delchev )yöresinin şivesi.Pomak dili ana olarak 3 guruba ayrılır.Bizizm trakyadakiler genelde ya Yunanistan yada çoğunluğu Lofça bölgesi Pomaklarından oluşmaktadır.
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından Misafir Perş. Tem. 24, 2008 8:56 pm

sayın eminevardar benımde unıversıteden pomak arkadasım edirne -uzunköprü- yagmurca koyunden .. sayesınde baya pomakça öğrenmiştim belki tanırsınız.. mehmet bekar adı soyadı
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından devilkarub Salı Tem. 07, 2009 9:03 pm

tekırdağ hayrabolu subaşıdanım bende pomakca ogrenmek ıstıyorum amaşartlar elvermedı su ana kadar Sad(
avatar
devilkarub

Erkek
Mesaj Sayısı : 1
Yaş : 31
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Tekirdag-Tekirdag
İşiniz : Ögrenci
Tesekkur : 0
Puan : 1
Kayıt tarihi : 25/01/09

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından münevver Paz Şub. 07, 2010 6:59 pm

benim annem babamda pomak rodoplardan Smolyen[Paşmaklı eski ismi]şehrinden,küçük gelmişler Türkiye ye .Nedense burada sadece kendi aralarında konuşmuşlar ve daha sonra doğan çocuklarla pomakça konuşmamışlar ve bizlerde kulaktan dolma birkaç kelimeden başka pomakça bilmiyoruz.Çok istiyorum öğrenmek ,kril alfabesini hemen hemen ezberledim bulgarca biraz okumaya da başlamıştım hiç olmazsa pomakçayı buradan çıkarabilirim diye fakat bu arada hem zaman bulamıyorum hemde son birkaç senedir Bulgaristan a gidemediğim için birazda o yüzden boşladım.Birde en önemlisi gramer kitabı bulamadığım için.Bu sayfayı yeni keşfettim,inşallah buradan yararlanabilirim. Daha bu bölümü inceleyemedim.
münevver
münevver
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 76
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : istanbul istanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime : münevver korkmaz
Tesekkur : 2
Puan : 6
Kayıt tarihi : 04/02/10

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından pomaklar.com Salı Tem. 23, 2013 5:44 pm

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

pomak - Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz? Empty Geri: Neden Pomak Dilini Geliştirmeliyiz?

Mesaj tarafından anton.aldemir Perş. Mayıs 22, 2014 5:03 pm

Dil kaybedilirse Pomaklik da büyük zarar görür. Bugün Iskoclar anadilini tamamen kaybetmistir, ayni durumaa düsmemek icin Pomaklarin yasadigi belediyeler öncülügünde kaybolmaya baslamis pomaški icin talep de bulunmaliyiz ki gelistirme imkani olsun; siir, cografya, tarih, dergi, gaste yazilabilecek hale girebilsin.  study 
anton.aldemir
anton.aldemir
Yeni Üye
Yeni Üye

Erkek
Mesaj Sayısı : 10
Yaş : 38
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Švejcarija - Nikomedija
İşiniz : Brizrabota
Ad Soyad & İme Prezime : Anton Aldemir
Sülale ismi : Veyisoğulları - Kandıra
Tesekkur : 6
Puan : 16
Kayıt tarihi : 24/11/13

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap verebilirsiniz