GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavı

Aşağa gitmek

Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavı Empty Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavı

Mesaj tarafından Misafir Perş. Haz. 25, 2009 11:17 am

ÖRNEK : Lise 1. sınıf öğrencisinin karne notları ve yıl sonu başarı ortalaması aşağıdaki gibidir.

Dil Anlatım : 1 (Başarısız)
Fizik : 1 (Başarısız)
Yıl sonu başarı ortalaması : 3.10

Bu öğrenci Dil Anlatım dersi ortalama ile geçilmediği için bu dersten sorumlu olarak, yıl sonu başarı ortalaması 3.00 dan yüksek olduğu için de Fizik dersinden ortalama ile geçer.


Liselerin birinci sınıflarında okuyan öğrenciler için karnenin önemi, diğer öğlencilere göre daha fazla. Çünkü Liselerin birinci sınıflarında okul türüne göre zorunlu dersler var. Bütün lise türlerinde Dil ve Anlatım dersi ortak zorunlu ders özelliği taşıyor. Liselerin birinci sınıflarında zorunlu ders uygulamasının olması da, liselerin birinci sınıflarına baraj sınıfı niteliği kazandırıyor. Liselerde uygulanan mevcut Ders Seçme ve Sınıf Geçme sistemine göre, lise birde okuyan bir öğrencinin, Dil ve Anlatım dersi notu, 5'li not sistemine göre 2'nin altında ise, öğrenci sınıfta kalıyor.
Diğer dersleri isterse 5 olsa bile, öğrencinin Dil ve Anlatım dersi 2'nin altında ise öğrenci sınıf tekrar etmekten kurtulamıyor. Liselerin birinci sınıflarında çocukları öğrenim gören velilerin, diğer velilere göre bu öğretim yılında daha dikkatli ve titiz olmaları gerekiyor. (Eğer çocuğunuz lise birinci sınıftaysa, karagözlüm lise birde, bizlerinde bilmesi gerekli bilgiler.)
Sınıf geçme sistemi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının açıklaması...
1- Bütün dersleri 2 ve daha yukarı olan öğrenci doğrudan sınıf geçer; ama 9. sınıf öğrencileri alana kaynaklık eden derslerin ortalaması 3.00'ten azsa ortalamalarını yükseltmek için "ortalama yükseltme sınavları"na girerler.
2- Bir veya birden fazla zayıfı olan 9. sınıf öğrencisi Dil ve Anlatım dersi zayıf değilse yılsonu ortalaması 2.50 ve daha yukarı ise sınıfını doğrudan geçer.
3- Dil ve Anlatım dersi zayıf olan öğrenci yılsonu ortalaması ne olursa olsun yani 2.50'den fazla bile olsa- bu dersten "ortalama yükseltme sınavları"na girmek zorundadır. Bu sınavda başarısız olması halinde bütün dersleri iyi olsa dahi sınıfta kalır.
4- İkinci dönem notu 2'den az olan öğrenci o dersten kalır; yalnız yılsonu ağırlık ortalaması 2.50 ve daha fazla olursa o dersten, Dil ve Anlatım dersi hariç, başarılı sayılır. Birinci dönem 2, ikinci dönem 1 ise yılsonu ortalaması 2 olur ve bu nota göre ağırlık ortalaması yeniden hesaplanır.
5- Ortalama yükseltme sınavlarına en fazla 3 dersten girilir. İsteyen 1-2 dersten girebilir.
6- Ortalama yükseltme sınavları sonuçları ile yılsonu notlarının aritmetik ortalaması alınır ve yılsonu ağırlık ortalaması yeniden hesaplanır. Zayıfı çok olan "ortalama yükseltme sınavları"nda geçer not alsa dahi ağırlık ortalaması 2.50'den az olursa sınıfta kalır.
7- Yılsonu notu 2 olan öğrenci, girdiği dersten "ortalama yükseltme sınavları"nda 0 (sıfır) alsa dahi o dersten geçmiş sayılır; ancak yılsonu ağırlık ortalaması düşer. Tersine yılsonu notu 0 (sıfır) olan "ortalama yükseltme sınavları"nda 1 alsa dahi kârlı çıkar; çünkü yılsonu ağırlık ortalaması yükselir.
8- Ortalama yükseltme sınavlarında seçilecek 3 dersin seçimi son derece önemlidir. Dil ve Anlatım dersi zayıf olan öğrenci bu dersi mutlaka seçmelidir. Haftalık ders saatinin getireceği ağırlık ortalamalarının işinize yarayıp yaramadığı çok iyi hesaplanmalıdır.

"12 Haziran 2008 gün ve 26904 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile değiştirilmiştir. Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğin 34. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, 9. sınıfta en fazla 3, 10. ve 11. sınıflarda en fazla 2 dersten başarısız olanlar sorumlu olarak bir üst sınıfa devam edebilecek, alt sınıflar da dâhil toplam 5 den fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılacaktır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelik hükmü uyarınca alt sınıftaki dersler de dâhil, ikiden fazla sorumlu dersi bulunanlar başarısız sayılıyordu. Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle, öğrencilerin bir üst sınıfa geçmeleri kolaylaştırılmıştır…. http://blog.milliyet.com.tr/Print.aspx?BlogNo=21622


Yönetmelikte dil ve anlatım dersi açısından bir değişiklik yapılmamış,baraj ders olarak önemini korumaya devam etmektedir.Türkçe açısından güzel bir uygulama.

Ya benim Türkçe'yi aksansız olarak konuşabileyim diye küçükken öğrenemediğim pomakçam...?
Hep aynı duygular...
Türkçe'yi güzel konuşmazsanız başarısızlık hissinizi yenemezsiniz..
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz