Muhteşem Münazaracılar - The Great Debaters (2007) [Altyazılı]
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ................GENEL.................. :: Kitap ve Film Forumu
1 sayfadaki 1 sayfası
Geri: Muhteşem Münazaracılar - The Great Debaters (2007) [Altyazılı]
Konu: Adalet icin yapilan savasta sivil itaatsizlik etik bir silahtir.
Iyi ama itaatsizlik nasil etik olabilir?
Sanirim bu insanin kelimleri tanimlamasina göre degisir.
Kelimeyi !
1919 yilinda .... Hindistanda...Ingiliz yönetiminin zulmunu protesto icin 10bin kisi Amritsar da bir araya gelmisti.
General Reginald Dyer, onlari bir avluda kapana kistirmis....
ve askerlerine 10 dk surecek bir ates icin emir vermisti.379 kisi öldu .
Erkek ,kadin,cocuk ,acimasizca öldurulduler.Dyer onlara etik bir ders verdigini söyledi.
Gandi ve taraftarlarinin bu olaya yaniti,siddetle degil ama organize bir seferberlik icinde, isbirligini reddetmekle oldu.
Hukumete ait binalar isgal edildi.Sokaklar polislerin siddetli uygulamalarina ragmen ayaha kalkmayi reddeden insanlarca kapatildi.
Gandi tutuklandi ama ingilizler bir sure sonra onu serbest birakmaya mecbur kaldi.
Kendisi buna "etik zafer" demistir....
Etik olan hangisiydi?
Dyer in dersi mi, yoksa Gandinin zaferimi?
Teksas ta zencileri linc ediyorlar.Ekip arkadaslarim ve ben boynundan asilmis ve atese verilmis bir adam görduk.Arabamiz o kalabalik cetenin icinden gecerken yuzlerimiz görulmesin diye arabanin dösemesine yapistik.Ekip arkadaslarima baktim gözlerindeki korkuyu ve dahada kötusu utanci gördum . O zencinin sucu neydide sisli ve karanlik bir ormanda hic yargilanmadan asilmak durumunda kalmisti?
Hirsizmiydi?
Katilmiydi?
Yoksa sadece bir "zenci"miydi?
Toprak kirasini urunuyle ödeyen bir kiracimiydi?
Bir vaiz miydi?
Acaba cocuklari yolunu gözluyormuydu?
Ve orada hicbir sey yapamadan arabada gizlenmis bizler kimdik?
O zenci ne yapmis olursa olsun,suclu olan o kalabalik ceteydi.
Ama kanun hicbirsey yapmadi.Saskin bir merakin icinde kalmistik : Neden?
Deniyorki " Kanunlarin egemenligini yipratan hicbir sey etik olamaz"
Amcak, zencilerin barinabilecek bir evden bile mahrum birakildigi,okullardan , hastanelerden geri cevrildigi,ve hatta linc edildigi zenci dusmani Guney de kanunun egemenligi yokki..
Aziz Augustine nin dedigi gibi " Adalet dagitmayan kanun, kanun degildir "
Buda demek oluyorki siddet kullanarak veya sivil itaatsizlikle direnmek benim hakkim,hatta sorumlulugumdur.
Sivil itaatsizligi sectigim icin Tanriya sukretmelisiniz......
Filmden alinti
Iyi ama itaatsizlik nasil etik olabilir?
Sanirim bu insanin kelimleri tanimlamasina göre degisir.
Kelimeyi !
1919 yilinda .... Hindistanda...Ingiliz yönetiminin zulmunu protesto icin 10bin kisi Amritsar da bir araya gelmisti.
General Reginald Dyer, onlari bir avluda kapana kistirmis....
ve askerlerine 10 dk surecek bir ates icin emir vermisti.379 kisi öldu .
Erkek ,kadin,cocuk ,acimasizca öldurulduler.Dyer onlara etik bir ders verdigini söyledi.
Gandi ve taraftarlarinin bu olaya yaniti,siddetle degil ama organize bir seferberlik icinde, isbirligini reddetmekle oldu.
Hukumete ait binalar isgal edildi.Sokaklar polislerin siddetli uygulamalarina ragmen ayaha kalkmayi reddeden insanlarca kapatildi.
Gandi tutuklandi ama ingilizler bir sure sonra onu serbest birakmaya mecbur kaldi.
Kendisi buna "etik zafer" demistir....
Etik olan hangisiydi?
Dyer in dersi mi, yoksa Gandinin zaferimi?
Teksas ta zencileri linc ediyorlar.Ekip arkadaslarim ve ben boynundan asilmis ve atese verilmis bir adam görduk.Arabamiz o kalabalik cetenin icinden gecerken yuzlerimiz görulmesin diye arabanin dösemesine yapistik.Ekip arkadaslarima baktim gözlerindeki korkuyu ve dahada kötusu utanci gördum . O zencinin sucu neydide sisli ve karanlik bir ormanda hic yargilanmadan asilmak durumunda kalmisti?
Hirsizmiydi?
Katilmiydi?
Yoksa sadece bir "zenci"miydi?
Toprak kirasini urunuyle ödeyen bir kiracimiydi?
Bir vaiz miydi?
Acaba cocuklari yolunu gözluyormuydu?
Ve orada hicbir sey yapamadan arabada gizlenmis bizler kimdik?
O zenci ne yapmis olursa olsun,suclu olan o kalabalik ceteydi.
Ama kanun hicbirsey yapmadi.Saskin bir merakin icinde kalmistik : Neden?
Deniyorki " Kanunlarin egemenligini yipratan hicbir sey etik olamaz"
Amcak, zencilerin barinabilecek bir evden bile mahrum birakildigi,okullardan , hastanelerden geri cevrildigi,ve hatta linc edildigi zenci dusmani Guney de kanunun egemenligi yokki..
Aziz Augustine nin dedigi gibi " Adalet dagitmayan kanun, kanun degildir "
Buda demek oluyorki siddet kullanarak veya sivil itaatsizlikle direnmek benim hakkim,hatta sorumlulugumdur.
Sivil itaatsizligi sectigim icin Tanriya sukretmelisiniz......
Filmden alinti
pomaklar.com- Admin
-
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Character sheet
Blog: test -
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ................GENEL.................. :: Kitap ve Film Forumu
1 sayfadaki 1 sayfası