GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ribnovo

Aşağa gitmek

Ribnovo Empty Ribnovo

Mesaj tarafından Misafir Paz Mart 29, 2009 9:34 am

Ribnovo Garmen
Селото, известно със запазените до днес традиции на мохамедански сватби от октомври до април, се намира на 25 км от общинското село Гърмен. Тесен, но добре поддържан път свършва в селото, което се намира на 1000 м надморска височина в Западните Родопи. Основното ни препитание е тютюнът, такава ни е земята, казват местните жители. В шивашкия цех работят само 70 души, останалите напоследък търсят работа в чужбина - Гърция, Испания, Швеция. Личи си - през деня по улиците има повече жени, облечени в традиционните шарени шалвари и забрадки. Движат се на групи с децата, отделно от мъжете. Майките в Рибново продължават традицията и носят децата си в т.нар. цедилки, не използват детски колички, а и няма как - улиците в селото са стръмни, на места и без настилка.

Извън активния земеделски сезон мъжете прекарват времето край трите смесени магазина на площада пред кметството. В тях се предлага всичко - от тръби и перилни препарати до цигари и хранителни продукти. Аптека и лекар в селото няма, за тях се ходи в Гърмен или Гоце Делчев.

В петък мъжете задължително са в джамията - в Рибново има две, в двата края на селото. Децата също ходят в джамиите, учат се да четат Корана. Казват, че не разбират какво четат, но ходжата им превежда. В часовете по ислям в училище ни учат на търпение и смиреност, да уважаваме и зачитаме мнението на възрастните, казва петокласничката Несибе Илюз.

За младите в Рибново няма много забавления - няма кръчми, нито дискотеки. Виждат се на кафе в единствения бар в селото. След убийството в Осиково в началото на февруари затвориха и кръчмата там, сега за празници и банкети слизаме в Огняново, там има хотели, механи - това разказва млад мъж, който съдейства на чужди етнолози и журналисти, дошли за проучвания в Рибново.

За децата най-атрактивният предмет в училище е "Информационни технологии", оборудвани са две компютърни зали, хвали се директорът Феим Иса. Учителката по информационни технологии Любка Демитрушева коментира, че в последните една-две години почти всички ученици имат лични компютри вкъщи, снабдени с интернет, принтери и скенери.

http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/03/17/691327_da_jiveesh_v_ribnovo/
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Ribnovo Empty Geri: Ribnovo

Mesaj tarafından Misafir Paz Mart 29, 2009 9:43 am

Ribnovo Ribnovookul

"Ако не бяха пуснали кмета, на следващия ден всички щяхме да бъдем в София." Това казва възрастна жена от Рибново, родното село на Ахмед Башев, кметът на община Гърмен, който в ранните часове на понеделник беше отведен от дома си на разпит в Държавната агенция "Национална сигурност" в София. След петчасовото "снемане на обяснения" заради сигнал на депутата Яне Янев кметът и преподавателят по ислям Мурад Бошнак бяха освободени.

Жената, която описва готовността на селяните да защитят двамата си първенци, седи в двора на училището "Йордан Йовков", където Башев е бил директор и е преподавал математика. Всички в Рибново, населено с мюсюлмани, говорят само за събитието, превърнало се в топ новина за цялата страна заради твърденията на Яне Янев, че Гърмен с околните села, а и целите Западни Родопи са застрашени от радикален ислям, а самият той пък бил получил смъртна заплаха.

Няма такова нещо, всички религии живеем мирно и спокойно в този смесен регион, зачитаме традициите и обичаите си, казват жители и на Гърмен, и на Рибново. Някой вмята: Ще подпалят планината. Друг недоволства как може политици като Яне Янев, който дори е депутат, без да е идвал в Рибново, да изопачава фактите. Следва заключението - прави се с предизборна цел. И после идва предупреждението: каквото и да се цели, това създава напрежение не само в общината.

"Напрежение" - думата се чува много често през последните два дни в гоцеделчевското село. Позабравената "страх" - също.

"Стреснахме се, когато научихме, че кметът е отведен в ДАНС - по тъмно, изваден от леглото, по пижама, той да не е престъпник, той е наш брат и другар", възмущават се хората.
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Ribnovo Empty Geri: Ribnovo

Mesaj tarafından Misafir Paz Mart 29, 2009 9:55 am

Ribnovo Ribnovo

Яне Янев, председател на "Ред, законност и справедливост":
Има данни за форми на радикален ислям и в Сатовча, в община Доспат, Смолян, Омуртаг, Исперих и Дулово. Някои се надяват, че проверките на ДАНС и прокуратурата ще спрат. Блажени са вярващите. Истината е, че ще се отиде докрай. Ние не сме срещу това хората да избират дали да отидат в джамията или в църквата, но сме категорично против насила да бъдат заставени да ходят на едно или друго място. Има незаконни пари, влезли в определени джамийски настоятелства. Има незаконни пари, влезли в нелегитимни, извънкласни форми на обучение. Има пари, които дават възможност да се правят екскурзии при странни дестинации в Йордания, в Египет, в Иран. Всичко това трябва да излезе на показ.
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/03/17/691321_ribnovo_-_partiiata_tuk_e_bashev/
Ахмед Башев, кмет на Рибново: Стискайте зъби и търпете провокациите
Кога, уважаеми братя и сестри, тук от тази трибуна съм казвал смърт на някой, убийте този или убийте онзи - никога. Напротив, в петък на общоселското събрание казах, че ние сме мюсюлмани и сме търпеливи хора, уважаваме всички граждани на България. Не сме тук, за да нарушаваме законите, да прокламираме неуважение или агресия, а за да покажем, че сме граждани на България и не искаме никой по никакъв начин да ни дели.
Приветствам действията на ДАНС и на прокуратурата - така трябва да се действа в една демократична и правова държава. Когато има подаден сигнал до тях, те са длъжни да си изпълнят задълженията. Само че искам да действат така срещу престъпниците.
Моля ви да не предприемате агресивни действия срещу никого, защото всичко, което се случва в Рибново, се приписва на мен. Ако ме уважавате, ако ме слушате, както сте ме слушали винаги, моля ви се, не правете лоши неща. Всяко лошо нещо е записано в жалбата срещу мен - аз съм провокатор, аз съм лъжец, аз съм убиец, аз съм проводник на ислямистки фундаментализъм.
Важното е да сме живи и здрави, животът продължава. Искам да се успокоите, знам, че сте разстроени, и аз съм разстроен. Стискайте зъби и търпете провокациите. Искам да покажете на цяла България, че ние сме български граждани. Рибново е нормално населено място, ние сме нормални хора - работливи, уважаващи институциите, и няма от какво да се притесняваме, спете спокойно.
В момента политиката не ни интересува, не се борим за народни представители, не се борим за власт. Политиците, които се борят за предстоящите парламентарни и евроизбори, трябва да помнят - всеки, който се заиграва с етническия проблем, няма място в българската политика.
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/03/17/691322_ahmed_bashev_kmet_na_ribnovo_stiskaite_zubi_i_turpete/
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Ribnovo Empty Geri: Ribnovo

Mesaj tarafından Misafir Paz Mart 29, 2009 10:01 am

Ribnovo Tel
Сергей Станишев, премиер:
България е страна с много дълга традиция на етническата толерантност и това е нещо, с което трябва да се гордеем. Всеки човек може да избира своята религия и да изразява своите религиозни чувства. По разпореждане на прокуратурата кметът на Гърмен е бил извикан в ДАНС и това е нормална практика. Трябва да се правят и проверки, когато има и такива сигнали. Но искам да кажа, че поведението на г-н Янев е доста рисковано и то не трябва да се поощрява.
Емел Етем, вицепремиер:
Не мога да приема опита на политици, които са се пръкнали вчера незнайно откъде, да разиграват етнически скандали и да застрашават етническото равновесие в страната. Това е циркаджийски начин за привличане на вниманието.
Даниел Вълчев, министър на образованието:
В условията на нарастващо политическо напрежение покрай изборите е изключително неуместно да се намесват децата в религиозната тема.
Корнелия Нинова, говорител на БСП:
Заставаме на принципната позиция за религиозна търпимост и спазване правата на всички български граждани. Ще бъдем непримирими към всяване на омраза и насилие. В предизборна ситуация не можем заради политически интереси да създаваме напрежение между различни групи в обществото. Не бива да посягаме на етническата толерантност и търпимост, градена дълго време с усилията на много хора.
Станимир Илчев, говорител на НДСВ:
Събитията в община Гърмен са в пряка връзка с наближаващите избори. Смущаващ е този енциклопедичен обхват на действията на няколко души. В НДСВ вече се шегуваме, че партията на Яне Янев може да бъде наречена "Ред, законност и свръхинформираност". Те очевидно не следват само собствените си идеи, кой обаче режисира тези действия е много сложно да се разбере, а това е още по-тревожно. Добре е да се направи проверка на екипа около Янев, за да се види дали няма прекалена концентрация на агенти на предишните служби. Досега нямахме прецедент - политически субект, който изпълнява частично функциите и на разследващо звено, репресивен орган и морален коректив.
Anonymous
Misafir
Misafir


Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz