PALTENİK
2 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Gelenekler :: Adetler
1 sayfadaki 1 sayfası
PALTENİK
PALTENİK
Bu öyku genelde cocouklarin gece disari cikmasini engellemek icin anlatilirdi bizim köyde.
Cok ayrintilarini tam olarak simdi hatirlayamiyorum fakat olayin gelisimi su sekilde oluyor.
Paltenik denen yaratik yogun karli kis geceleri ortaya ciktigina inanilir.Bu yaratik yari insan yari hayvan karisimina benzermis.
Gece disarda yakaladigi özellikle cocuklarin(buyuklerde olabiliyor bazen) sirtina binip sabaha kadar kendisini tasitiyormus.(sabah uyananlar genelde köyden uzak yerlerde kendine geliyormus)
Genel olarak sirtina bindigi kisiyi birakmasi icin horoz sesi veya sabah ezani duyulana kadar suruyormus.Ayrica bize buyukler ögutlerdi yaninizda igne var ise sizi yakaladiginda bir tarafina igneyi batirip hafif kanatirsaniz sizi birakiyormus.
Ayrica nasil bir ilgisi var bilemiyorum ama Tikvenik yemek Paltenikten korunma yöntemlerinden birisi olarakta söylenir.
Cogunlukla yilbasi geceleri ve o zaamnlarda ortaya ciktigi söylenirdi.
Kisa oldu ama aklimda kalan bu sekilde.Ayrinti bilen arkadaslar varsa eklemelerini bekliyorum.
Pehlivanköy/Kirklareli anlatimi.
Bu öyku genelde cocouklarin gece disari cikmasini engellemek icin anlatilirdi bizim köyde.
Cok ayrintilarini tam olarak simdi hatirlayamiyorum fakat olayin gelisimi su sekilde oluyor.
Paltenik denen yaratik yogun karli kis geceleri ortaya ciktigina inanilir.Bu yaratik yari insan yari hayvan karisimina benzermis.
Gece disarda yakaladigi özellikle cocuklarin(buyuklerde olabiliyor bazen) sirtina binip sabaha kadar kendisini tasitiyormus.(sabah uyananlar genelde köyden uzak yerlerde kendine geliyormus)
Genel olarak sirtina bindigi kisiyi birakmasi icin horoz sesi veya sabah ezani duyulana kadar suruyormus.Ayrica bize buyukler ögutlerdi yaninizda igne var ise sizi yakaladiginda bir tarafina igneyi batirip hafif kanatirsaniz sizi birakiyormus.
Ayrica nasil bir ilgisi var bilemiyorum ama Tikvenik yemek Paltenikten korunma yöntemlerinden birisi olarakta söylenir.
Cogunlukla yilbasi geceleri ve o zaamnlarda ortaya ciktigi söylenirdi.
Kisa oldu ama aklimda kalan bu sekilde.Ayrinti bilen arkadaslar varsa eklemelerini bekliyorum.
Pehlivanköy/Kirklareli anlatimi.
pomaklar.com- Admin
-
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Character sheet
Blog: test -
Geri: PALTENİK
Kisa degil bence öz olmus. Unutmustum Palteniki ben hatirladim yazdikAynen böyle anlatirdi büyüklerimiz
saygilar
Filiz
saygilar
Filiz
Filiz Konstantin- Yeni Üye
-
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Berlin - Istanbul
İşiniz : Sosyalpedagok, Sosyaldanışman
Ad Soyad & İme Prezime : Filiz Konstantin
Sülale ismi : Ceylanka
Tesekkur : 10
Character sheet
Blog: -
Geri: PALTENİK
Tesekkuler.Zaten sipahi köyu bizim köye cokta uzak degil, bölgesel bir anlatimmis demekki.
pomaklar.com- Admin
-
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Character sheet
Blog: test -
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Gelenekler :: Adetler
1 sayfadaki 1 sayfası