Çanta Beldesi / Silivri / İstanbul
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ...........POMAK YERLEŞİM ALANLARI............ :: Türkiye :: İstanbul
1 sayfadaki 1 sayfası
Çanta Beldesi / Silivri / İstanbul
ÇANTA BELDESİ

TARİHÇESİ
Bugünkü yerleşim yeri, Çanta'nın dördüncü yeridir. İlk yerleşim yeri, Bizanslılar zamanında Cambaz tepede bulunuyordu, burası sahile çok yakın olduğu için sık sık korsanların baskınına uğruyor, mal ve canları zarar görüyordu. Bir müddet sonra korsanların baskını tahammül edilemeyecek bir hal alınca bu yeri terketmek mecburiyetinde kaldılar, kendilerine korsanlardan korunabilecek yeni bir yerleşim yeri arayıp sonunda eski çanta köyü altındaki bugün Hasan çeşme ve Hüseyin çeşme ismiyle anılan iki çeşmenin arasındaki yere yeni köylerini kurdular.
Bu yerleşim yerinde korsan belasından kurtuldular fakat buraya yerleştikten bir zaman sonra hastalıktan ölmeye başladılar. Bu yeni yerleşim yerindeki derenin etrafındaki bataklıkta üreyen sivrisinekler, korsan belasından daha beter sıtma belasını bunlara aşılıyor ve ölümlerine sebep oluyordu. Burada yüz seneden fazla kalamadılar, sonunda ilgili makamlara başvurup bir çare bulmalarını istediler. Bunun üzerine köye bir bilirkişi heyeti gelip yeni bir yerleşim yeri aradılar ve eski çanta köyünü bu iş için uygun buldular. Bugüne kadar gelen söylentilere göre; yeni yerleşim yeri aramaya gelen ekip gelirken yanlarında bir çanta içinde yiyeceklerini de getirmişler, eski çanta Köyü'nde bir düzlüğe oturup yemeklerini yemişler, giderken de çantalarını burada unutmuşlar, heyeti gönderen amirleri yeni yerleşim yeri olarak nereyi seçtiklerini sorunca "çantuğayı unuttuğumuz yer" bu işe uygun demişler. Çantuğa Rumca çanta anlamına geliyormuş, işte bu nedenle bu köye önce çantuğa daha sonra da çanta ismi verilmiştir.
Çanta ve Değirmenköy aynı oynak fay üzerinde bulunduğu için Değirmenköy'de başlayan heyelan Çanta Köyü'nde de başlayınca 800 senelik bir yerleşim yeri olan burayı da terketmek mecburiyetinde kaldılar.Çanta Köyü'nde heyelan (toprak kayması) 1966 yılında başlamış. İmar ve İskan Bakanlığı bugünkü yeri tespit ederek, köylüye 20 yılda ödemek şartıyla önce 9.000 TL. vermiş, ilk olarak 13 hane yeni evlerini yapıp 1970 senesinde buraya taşınmışlar. İkinci grup yine İmar ve İskan Bakanlığı'ndan 15.000 TL. alıp 82 hane yeni evlerini yapmışlar, bundan sonra Köy İşleri Bakanlığı'ndan 20.000 TL. borç alan 501hane de evlerini yapıp 1972 yılında yeni köye gelip yerleşmişler. Eski Çanta ile yeni Çanta Köyü arasında 4.5 km.lik bir mesafe vardır.
Çok eski devirlerde eski Çanta Köyü yakınlarında iki köy daha bulunuyormuş, eski Çanta'nın 1.5 km. batısında Kavak çeşme yakınında Karaköy, 3.5 km. kuzeybatısında da Kurtulmuş köyleri bulunuyordu. Bu iki köy ile eski Çanta köyleri tamamen Rum köyleri idi. 1924 mübadelesinde Rumlar Yunanistan'a, Yunanistan'daki Türkler de Çanta Köyü'ne gelip yerleştiler. Bunların arasında Bulgaristan'dan gelen bir grup mu­hacir de bulunuyordu. Yunanistan'dan gelenlerin büyük bir kısmı Selanik yöresinden olup Patriyot dediğimiz ailelerdir. Daha az bir kısmı da Yörüklerdir. Bunların arasında biraz Dramalılarla çok az bir kısım da Rum çingeneler bulunuyordu. Bulgaristan'dan gelenler Yunanistan'dan gelenlerden daha az olup bunların bir kısmı Pomak bir kısmı da Karacaovalı'dır.
SINIRLARI
Çanta Beldesi, batısında Değirmenköy Beldesi,doğusunda Çeltik ve Yolçatı Köyleri, kuzeyinde Çavuşlu Beldesi , güneyinde Marmara denizi ile sınırdır.
YÜZÖLÇÜMÜ
Çanta Beldesi 21836 dönüm araziye sahiptir
NÜFUSU
1924 mübadelesinde Rumlar Yunanistan'a, Yunanistan'daki Türkler de Çanta Köyü'ne gelip yerleştiler. Bunların arasında Bulgaristan'dan gelen bir grup mu­hacir de bulunuyordu. Yunanistan'dan gelenlerin büyük bir kısmı Selanik yöresinden olup Patriyot dediğimiz ailelerdir. Daha az bir kısmı da Yörüklerdir. Bunların arasında biraz Dramalılarla çok az bir kısım da Rum çingeneler bulunuyordu. Bulgaristan'dan gelenler Yunanistan'dan gelenlerden daha az olup bunların bir kısmı Pomak bir kısmı da Karacaovalı'dır. Bugün yeni Çanta Köyü'nde yukarıda belirtilen topluluktan başka, Anadolu'nun değişik illerinden gelip buraya yerleşenlerin de hatırı sayılır bir nüfusu vardır.
HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI
Geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılıktır, belde hudutları içinde birkaç fabrika bulunduğundan bir kısım halkın geçimi fabrika işçiliğindendir. Beldede bir yoğurthane, 1 fırın, 1 benzin istasyonu, 1 Lokanta, 7 bakkal ve 6 kahvehane bulunmaktadır
EĞİTİM
Günümüzde beldenin okur yazar oranı durumu %99 ler gibi yüksek bir orandadır.Çanta’da bir ilköğretim okulu mevcut olup 500 civarında öğrencisi bulunmaktadır. Çevre köylerden (Çeltik, Yolçatı) taşımalı olarak ilköğretimin II. Kademesine160 kadar öğrenci taşınmaktadır.
ULAŞIM
Çanta ,Silivri'nin batısında, E-5 karayolu üzerinde ve yolun kuzeyinde, Silivri'ye 14 km. mesafede, bulunan 70 rakımlı yeni bir beldedir.
EMNİYET
Beldenin güvenlik ve aşayiş hizmetleri Gümüşyaka Jandarma Karakolu tarafından sağlanmaktadır.
SAĞLIK VE ALTYAPI
Bugün yeni Çanta'da bir cami, bir İlkilköğretim okulu, bir Sağlıkevi, bir PTT bulunmaktadır. Beldenin elektriği ve içme su şebekesi mevcuttur. Beldenin Marmara sahili yazlık evlerle tamamen dolmuştur.Sağlık ocağında 2 doktor, 1 çevre sağlık teknisyeni, 1 ebe,1 hemşire mevcuttur.
TARİHİ ESERLER
Eski köyde muhtarlık binası ile caminin bulunduğu yerde bir kilise bulunmaktaydı.


pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test -
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ...........POMAK YERLEŞİM ALANLARI............ :: Türkiye :: İstanbul
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz