GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı

3 posters

Aşağa gitmek

Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı Empty Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı

Mesaj tarafından pomaklar.com Çarş. Ağus. 15, 2007 7:42 pm

Vejetaryen beslenme: Hem ahlaki hem sağlıklı




Vejetaryen kelimesinin kökeni İngilizce vegetable (sebze) isminden değil; etkin, canlı sağlıklı anlamına gelen latince"vegetus" kökünden türemiştir. 1842'de oluşturulan tanımda; et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmediği, süt ürünleri ve yumurtanın ise tercihe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına "vejetaryen beslenme" denilmiştir. (Encyclopedia Brittannica)
Bir çoğumuza sürpriz gibi gelebilir ama, atalarımız milyonlarca yıl boyunca yarı-vejetaryen bir diyetle beslenmişlerdir. Bazı antropologlar atalarımızın yaman birer avcı olduğunu düşünseler de; son yapılan çalışmalarda bu görüş değişmiş, avcı-toplayıcı oldukları görüşü ağırlık kazanmıştır. Nitekim günümüzde hala benzer ilkel şartlarda yaşayan Avustralya aborijinleri veya Afrika'daki Kung toplulukları, yemiş, tohum, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmekte, diyetlerinin sadece dörtte birlik kısımları hayvani gıdalardan oluşmaktadır.
Batı ülkelerinde 20. yüzyıl öncesinde, vejetaryenlik, hayvanların öldürülmesinin ahlak kurallarıyla bağdaşmadığı, öldürülen hayvanın etinin zararlı etkenlerle kirlendiği ve insana zarar verdiği görüşünü ileri sürenlerin telkinleriyle ortaya çıkmıştır. Bu görüşü paylaşanlar tarafından 1850'de Amerikan Vejetaryen Derneği kurulmuştur.
"Vejetaryen beslenme; etle beslenmeden, hele de çeşitli hormonlar verilmiş ya da ölmeden stres altında bulunan hayvanlardan elde edilmiş etler içeren beslenme biçimlerinden çok daha sağlıklıdır" diyor Marc Bekoff 'Düşünen Hayvanlar' adlı kitabında...
Düşünür Michael Allen Fox vejetaryenliği destekleyen nedenleri şöyle sıralıyor: Sağlık, hayvanların acı çekmelerini ve hayvan ölümlerini azaltmak, tarafsızlık ve evrensel iyiliğin ilerlemesini sağlamak, çevresel kaygılar, diğer hayvanlarla aramızdaki evrensel sevgi ve akrabalık bağını güçlendirmek ve çeşitli dinsel nedenler... Vejetaryenlik yalnızca 'insan-hayvan ya da insan-doğa' ilişkilerinde yoğunlaşmanın bir yöntemi olmakla kalmayıp, etik ve ekolojik olarak daha kabullenilir bir yaşam biçimi olarak da görülmektedir.
TARİHTE VEJETARYENLİK
"Vejetaryen beslenme tarih boyunca insanlığın doğal beslenme biçimi olarak kabul edilmiştir. Eski Yunanlılar, Mısırlılar ve Yahudiler insanlığı meyve ile beslenenler olarak tanımlamışlardı. Mısır'ın ermiş din adamları asla etyemezlerdi. Bir çok Yunan filozofu -Eflatun, Sokrat ve Pisagor dahil- vejetaryen beslenmenin doğruluğunu savunurlardı. İnka uygarlığının temel özelliklerinden birisi de vejetaryen beslenmeyi uygulamalarıydı. Hindistan'da Buda izdeşçilerini et yememeleri konusunda uyarırdı. Tao'cu ermişler de vejetaryendiler. İlk Hristiyanlarla Yahudiler de öyle. İsa'nın en yüce öğrencilerinden birisi olan St. Paul Romalılara yazdığı bir mektupta, "Et yememek iyidir... (Romalılar 14:21)." demişti. Son günlerde tarihçiler İsa'nın hayatını ve konuşmalarını anlatan Yeni Atik'e çok benzeyen antik yazıtlar buldular. Hindu'lar her zaman et yemeyi yasaklamıştır. İlk Hindu kanun koyucusu Manu şöyle yazar: "Etin yaşayan varlıklara kötülük yapılmadan elde edildiği asla kabul edilemez, ve eğer bir kişi gelişmiş varlıklara zarar verirse cennetin mutluluğuna ulaşamaz. Gelin bundan böyle hepimiz et yemekten kaçınalım." Hz. Muhammed'in ilk ve en önde gelen müritlerinden birisi olan kendi öz yeğeni izleyicilerine "midenizi hayvanlar için mezar haline getirmeyiniz" tavsiyesini vermişti. Böylece gördüğümüz gibi tarih boyunca birçok hikmet sahibi ve bilgili kişi vejetaryen beslenmeyi benimseyerek başkalarını da bu yöne çekmeye çalışmıştır."( Vejetaryen Beslenme A. Anandamitra Acarya, Çeviren: Zafer Bozkaya / www.vejetaryen.net 'ten )
1 Ekim günü 1977 yılından bu yana her yıl 'et yememenin' insani, ahlaki, çevresel ve sağlık açısından faydalarını yaymak amacıyla vejetaryenleri bir araya getirmek amacıyla "DÜNYA VEJETARYENLER GÜNÜ" olarak kutlanmaktadır.
VEJETARYENLİK ÇEŞİTLERİ
Vejetaryen olmak için yüzlerce neden vardır. Bilmeyenler için belirtelim.ıÜü Çok sayıdada vejetaryenlik tipi mevcuttur.
VEGAN: Hiçbir süt ürünü, yumurta ve et yemez...
» Lakto-ovo vejetaryen: Et yemez, ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketir,
» Lakto vejetaryen: Süt ürünlerini yer, ancak yumurta ve et yemez,
» Ovo vejetaryen: Yumurta yer ancak süt ürünleri ve et yemez...

» Çiğ Beslenme: Veganlar gibi beslenmekle beraber, çiğ beslenenler doğaya ve yaşama saygılarından dolayı pişirilmiş ya da sağlığı bozulmuş besinleri tüketmezler ve sadece doğadaki haliyle çiğ olarak yenebilecek şeyleri yerler. Çiğ beslenenlere göre; sadece insan, besinlerini bozarak, doğal halini değiştirerek tüketir.
» Fruteryan: Bunların sayıları çok azdır. Bitkilerin ve ağaçların meyvelerini yiyerek yaşarlar. Besinleri pişirmeden yerler. Bunun amacı besinlerdeki hayat enerjisi, vitaminlerin pişirildiğinde çoğunun yok olduğu ve azaldığı içindir.

birgün
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı Empty Geri: Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı

Mesaj tarafından AYDANUR Cuma Mart 14, 2008 7:32 am

ŞİMDİ AKLIM KARIŞTI BENİM...
SÜT ÜRÜNLERİNDEN, YOĞURT VE PEYNİRE BAYILIRIM.HELE DE EZİNE PEYNİRİ OLURSA..YUMURTAYI ÇOK SEVERİM...ET, HİÇ SEVMEM.............
SEBZE DELİSİYİM........ ÇİĞ, PİŞMİŞ AYIRMAM Smile
BEN HANGİ VEJETARYEN GRUBA GİRİYORUM !!!

ÇOK FAYDALI BİR YAZI EMEĞİNE SAĞLIK.........
AYDANUR
AYDANUR
Moderatör
Moderatör

Kadın
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07

Character sheet
Blog: Blog

http://www.ayinyakamozlarayansimasi.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı Empty Geri: Vejeteryen Beslenme : Hem Ahlaki Hem Sağlıklı

Mesaj tarafından melaike Cuma Tem. 04, 2008 9:12 am

sanırım ben de lakto-ovo vejetaryenim,et yemiyorum ama yumurta süt ve tüm süt ürünlerini tüketiyorum,meyve ve sebze ağırlıklı besleniyorum,çiğ olarak tabi,kuruyemişleri çok severim tahıl niyetine de onları tüketiyorum
avatar
melaike
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Mesaj Sayısı : 2
Yaş : 36
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : bursa-bursa
İşiniz : öğrenci
Ad Soyad & İme Prezime : melek dikmen
Tesekkur : 0
Puan : 0
Kayıt tarihi : 04/07/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz