Pomak Usulü Çıplak Börek
2 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Pomak Usulü Çıplak Börek
***
Pomak Usulü Çıplak Börek
*
Çıplak börek; Daha çok Bulgaristan bölgesinden yöreye iskan edilmiş Pomak kökenli göçmenlerce günümüz mutfağına aktarılan bir börek çeşididir.
Kırklareli İlinin Balkan köylerinde hala diriliğini korumakta.
Bu tarif Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı İslambeyli köyünden derlenmiştir.
.
*
Malzemeler.
- 4 Bardak iri dişli mısır unu
- 1 demet pırasa
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1,5 bardak yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat
- Pul biber, tuz, susam...
.
*
Yapılışı.
Pırasalar yıkanıp, yemeklik boyda halka halka doğranır.
Doğranmış pırasalar bir tava içinde, sıvıyağda kavrulur.
Tadını fazla acıtmayacak nisbette pul biber eklenip, tuzu ayarlanır.
Ilınmak üzere kenara alınır.
Derince bir kabın içine mısır unu, sıvıyağın 2/3’ü, yoğurt, tuz ilave edilip ılık su ile yarı akışkan ( kek kıvamında ) bir hamur elde edilir.
Not : Bu hamur kıvamını, üzerine pırasalı harçtan koyduğumuzda dibine batmayacak nisbette olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Boza kıvamındaki mısır unlu bu hamurun yarısından biraz fazlası, altı ve yanları yağlanmış bir siniye çok kalın olmayacak bir tabaka halinde yayılır.
Kalınlaştıkça içinin pişmesi zorlaşır.
Üzerine koyacağımız pırasalı harcın ıslaklığı da bu pişmeyi olumsuz etkileyebilir.
Alt kat hamurlu harcın üzerine kavrulmuş pırasalı iç harç çok kalın olmayacak bir tabaka olarak yayılır.
İç harcınızın yağı azsa arzuya göre bir parça yağ da gezdire bilirsiniz.
Kalan mısır unlu harç ılık suyla bir parça daha açılarak, daha akışkan, koyuca bir ayran kıvamına getirilir.
Açarken lezzetin eksilmemesi için biraz daha yoğurt ve sıvıyağ eklemek sizin tercihinizdir.
Alt kat hamurdan daha akışkan olması bu tarifin püf noktalarından en önemlisidir.
Bu akışkanca hamur pırasalı iç harcın üzerini kapatacak incelikte yayılır.
En üste bir yağ süpürgesi yahut el ile sıvıyağ sepelenir.
Arzuya göre susam ile süslenerek orta hararette fırında 1 saate yakın pişmeye alınır.
Üzeri nar gibi, yer yer üste çıkan pırasalar kızarana değin fırınlanır.
Bir bez örtü altında dinlendirilip, kare dilimler halinde ılık servis edilir.
Köy sofralarında sunumu yapılırken siniyle sofraya gelir.
Ortası çıkarılan börek sinisine derince bir kasede yoğurt, cacık yahut taze mayhoş meyvelerle hazırlanmış hoşaf oturtulur.
Bu şekilde sofrada baş yemek gibi sunulur
*
Yararlanılan kaynak . Trakya Gezi.
Pomak Usulü Çıplak Börek
*
Çıplak börek; Daha çok Bulgaristan bölgesinden yöreye iskan edilmiş Pomak kökenli göçmenlerce günümüz mutfağına aktarılan bir börek çeşididir.
Kırklareli İlinin Balkan köylerinde hala diriliğini korumakta.
Bu tarif Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı İslambeyli köyünden derlenmiştir.
.
*
Malzemeler.
- 4 Bardak iri dişli mısır unu
- 1 demet pırasa
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1,5 bardak yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat
- Pul biber, tuz, susam...
.
*
Yapılışı.
Pırasalar yıkanıp, yemeklik boyda halka halka doğranır.
Doğranmış pırasalar bir tava içinde, sıvıyağda kavrulur.
Tadını fazla acıtmayacak nisbette pul biber eklenip, tuzu ayarlanır.
Ilınmak üzere kenara alınır.
Derince bir kabın içine mısır unu, sıvıyağın 2/3’ü, yoğurt, tuz ilave edilip ılık su ile yarı akışkan ( kek kıvamında ) bir hamur elde edilir.
Not : Bu hamur kıvamını, üzerine pırasalı harçtan koyduğumuzda dibine batmayacak nisbette olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Boza kıvamındaki mısır unlu bu hamurun yarısından biraz fazlası, altı ve yanları yağlanmış bir siniye çok kalın olmayacak bir tabaka halinde yayılır.
Kalınlaştıkça içinin pişmesi zorlaşır.
Üzerine koyacağımız pırasalı harcın ıslaklığı da bu pişmeyi olumsuz etkileyebilir.
Alt kat hamurlu harcın üzerine kavrulmuş pırasalı iç harç çok kalın olmayacak bir tabaka olarak yayılır.
İç harcınızın yağı azsa arzuya göre bir parça yağ da gezdire bilirsiniz.
Kalan mısır unlu harç ılık suyla bir parça daha açılarak, daha akışkan, koyuca bir ayran kıvamına getirilir.
Açarken lezzetin eksilmemesi için biraz daha yoğurt ve sıvıyağ eklemek sizin tercihinizdir.
Alt kat hamurdan daha akışkan olması bu tarifin püf noktalarından en önemlisidir.
Bu akışkanca hamur pırasalı iç harcın üzerini kapatacak incelikte yayılır.
En üste bir yağ süpürgesi yahut el ile sıvıyağ sepelenir.
Arzuya göre susam ile süslenerek orta hararette fırında 1 saate yakın pişmeye alınır.
Üzeri nar gibi, yer yer üste çıkan pırasalar kızarana değin fırınlanır.
Bir bez örtü altında dinlendirilip, kare dilimler halinde ılık servis edilir.
Köy sofralarında sunumu yapılırken siniyle sofraya gelir.
Ortası çıkarılan börek sinisine derince bir kasede yoğurt, cacık yahut taze mayhoş meyvelerle hazırlanmış hoşaf oturtulur.
Bu şekilde sofrada baş yemek gibi sunulur
*
Yararlanılan kaynak . Trakya Gezi.
En son pomaklar.com tarafından Perş. Mart 10, 2022 4:10 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 50
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test -
Geri: Pomak Usulü Çıplak Börek
TATLI KABAK BÖREĞİ
MALZEME:
Yufka 1 kg,,,rendelenmiş tatlı kabak ( isteğe göre ) yarım kilo,,, sıvı yağ,bir fincan şeker,,,,Fırında pişireceğimiz zaman bir yumurta sarısı ve 2-3 kaşık yoğurt ( üzerine sürmek için ) ve büyükçe bir tepsi...Birde bu börek korda pişirildiği için közlenmiş ateş gerekli
)
Ama, günümüz şartlarında orta boy bir fırın tepsisi kafi olur...
YAPILIŞI:
Tepsi yağlanır.bir adet yufka konur,üzerine rendelenmiş tatlı kabak ( şekerle harmanlanmış ) serpilir. Bu işlem yufkalar bitene kadar devam eder.Üzerine çırpılmış yumurta ile yoğurt ve sıvı yağ sürülür...Orta dereceli ısıda üzeri kızarana kadar pişirilir...
Not : Sıcak yenmesini tavsiye ederim.Rahmetli babam öyle severdi...
AFİYET OLSUN...
MALZEME:
Yufka 1 kg,,,rendelenmiş tatlı kabak ( isteğe göre ) yarım kilo,,, sıvı yağ,bir fincan şeker,,,,Fırında pişireceğimiz zaman bir yumurta sarısı ve 2-3 kaşık yoğurt ( üzerine sürmek için ) ve büyükçe bir tepsi...Birde bu börek korda pişirildiği için közlenmiş ateş gerekli

Ama, günümüz şartlarında orta boy bir fırın tepsisi kafi olur...
YAPILIŞI:
Tepsi yağlanır.bir adet yufka konur,üzerine rendelenmiş tatlı kabak ( şekerle harmanlanmış ) serpilir. Bu işlem yufkalar bitene kadar devam eder.Üzerine çırpılmış yumurta ile yoğurt ve sıvı yağ sürülür...Orta dereceli ısıda üzeri kızarana kadar pişirilir...
Not : Sıcak yenmesini tavsiye ederim.Rahmetli babam öyle severdi...
AFİYET OLSUN...
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 57
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog -
Geri: Pomak Usulü Çıplak Börek
Bi sanirim Tikvenik dedigimiz tatli.
Fakat bizde rendelenmis kabaklar serilmis olan yufkaya serpilir,sonrasinda yufka rulo yapilarak tesiye yerlestirilir.Yufkalar duz serilmez.
Fakat bizde rendelenmis kabaklar serilmis olan yufkaya serpilir,sonrasinda yufka rulo yapilarak tesiye yerlestirilir.Yufkalar duz serilmez.
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 50
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test -
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz