GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

Uye olarak desteklerimizi sunalim.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne

3 posters

sipahi - Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne Empty Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne

Mesaj tarafından pomaklar.com Perş. Tem. 05, 2007 9:43 am

Sipahi köyü Pomak halkının yaşadığı küçük bir köy.

Sipahi köyü Edirne iline 85 km, Uzunköprü ilçesine 18 km uzaklıktadır.

2000 nüfus sayımları sonucunda nüfusu 472 olarak tespit edilmiştir.

Not; Sipahi köyü tarihi vb. konularda katkılarınızı bekliyoruz.Teşekkürler.
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

sipahi - Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne Empty sipahi köyü

Mesaj tarafından pomakalev Çarş. Nis. 02, 2008 8:47 pm

sipahi benim köyüm annem babam hala orada yaşıyor bende sık sık gitmeye çalışıyorum.Çok güzel küçücük bir köy eski adı yani pomakça adı ıspakra adını osmanlı ordusunun sipahi (atlı asker) askerlerinden almış,savaş zamanı düşman sık sık yağmalarmış birgün bu yağmalama sırasında sipahi askerleri köylüyü kurtarmış o günden sonra adı sipahi olarak kalmış çok anlamlı ve güzel bir ismi var,orayı çok seviyorum.
pomakalev
pomakalev
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : istanbul/Edirne-uzunköprü
İşiniz : optisyen
Ad Soyad & İme Prezime : Alev
Tesekkur : 3

sipahi - Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne Empty Sipahi köyü üzerine bilgilendirme

Mesaj tarafından Filiz Konstantin Salı Ocak 12, 2010 11:00 pm

Ben 1967 den 1981 e kadar Sipahi köyünde yaşadım. Dedem ve anneannem bu köye ilk yerleşenlerden (ikiside hayatta değil). 1. Dünya savaşında ki göç sırasında buraya balkan ülkelerinden gelip atalarımız yerleşmiş. Köy yerleşiminde pomaklar ve macırlar olarak iki mahalleyle kurulup zaman aşamasında büyümüş. Iki mahalle arasında ne kadar benzeri örf ve adetler olsada, hatta konuşulan dil pomakça olmasına rağmen farklılıklar bulunur.
Bu köydeki pomaklar asla akrabaya kız vermez. Tam 7 kuşak dikkate alınarak 7 kuşak içinde kız alınıp verilmez.
Köy, yeşillik ve 3 tepe arasında kuruludur. Nişan tepe köylüler arasında önemlidir. Daha önce bu bölgede rumların yaşadığı ve 1.dünya savaşında bu köyü terkederken hazinelerini gömdükleri yaşlılar arasında söylenir.Özellikle bu tepe gömülerine işaret olarak akılda tutulması için nişan tepesi adını taşımakta olduğu öne sürülür. Hakikate bakarsak bu köyün civarında tesadüfen tarla sürerken bir cok hazinenin bulunduğu bir gercektir. Büyüdüğüm eve 200m uzaklıkta köylünün tarla kazarken bulduğu ve askeriyenin kazdığı bir hazineye sahsen sahit oldum. Bu köye arada yunanistandan haritayla gelen yabancılarada rasladım.
Köyün halkı, örf ve adetlerine dayalı detaylı bilgiyi daha sonra verecegim
Berlinden sevgiler

Filiz
Filiz Konstantin
Filiz Konstantin
Yeni Üye
Yeni Üye

Kadın
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Berlin - Istanbul
İşiniz : Sosyalpedagok, Sosyaldanışman
Ad Soyad & İme Prezime : Filiz Konstantin
Sülale ismi : Ceylanka
Tesekkur : 10

Character sheet
Blog:

http://www.ffk-therapie.eu

sipahi - Sipahi Köyü / Uzunköprü / Edirne Empty Tarihimizle yüzleşmek için yazıyorum bu satırları...

Mesaj tarafından Misafir Perş. Ocak 28, 2010 10:26 am

pomakalev demiş ki:sipahi benim köyüm annem babam hala orada yaşıyor bende sık sık gitmeye çalışıyorum.Çok güzel küçücük bir köy eski adı yani pomakça adı ıspakra adını osmanlı ordusunun sipahi (atlı asker) askerlerinden almış,savaş zamanı düşman sık sık yağmalarmış birgün bu yağmalama sırasında sipahi askerleri köylüyü kurtarmış o günden sonra adı sipahi olarak kalmış çok anlamlı ve güzel bir ismi var,orayı çok seviyorum.
Sevgili Filiz,
bize anlatilan resmi tarih disinda bildiklerin varsa dinlemek istiyorum, belkide büyüklerimiz cekmis olduklari acilar korkular sonucu sakladiklari vardir...Bunlari ögrenmek zor..bunlari anlamak icine igne ile kuyu kazmak gibidir.
Bu tarihsel konulari müsade ederseniz yazmak lazim, bizim ülkemizde cesitli uluslar yasiyor, bunlarin birden resmi Resmî ideoloji, bir devletin ya da kurumun belli bir ideolojiyi bünyesinde bulunan halka veya topluluğa dikte etmesi ve koyduğu kurallar ve yöntemler nelerdir ...yani kisacasi TARiHLE YÜZLESMEK daha yapici oluruz.
Bu konuda Ibrahim arkadasimizin epey yazilarini gözlemledim, kendisinden oldukca yararlandim.
Filiz Dostumuzu bu platformda gördügüm icin mutlu oldum:)
Tarihimizle yüzleşmek için yazıyorum bu satırları...
Bu siteyi sevdim, katki sunmak istiyorum
içimizden Dostluğun adresi olsun(¯`v´¯)^v~vV^vV'^v~vV^vV'^v~vV^vV'‏‏@}->--¯`•

Bir Pomak Sevda(lı)sı Cengiz

Sevgiler
Berlin
Anonymous
Misafir
Misafir

- Similar topics