Nohutin Lap
3 posters
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Nohutin Lap
Nohut ekmeği(nohutin lap)
Bayram arifesinden bir gün önce hazırlıklarına başlanan Nohuk ekmeği O güne özel olarak bu konuda ehil bir kadın tarafından yapılan Nohutlu mayadan almak için her haneden bir kişi sabah ezanından önce maya’yı yapan haneye giderler .
Sıraya girerek paylarına düşen maya’yı aldıktan sonra , arife günü her evde mayası nohut’tan olan somun şeklinde Nohut Ekmek( Nohutın leb) yapılır .
Bu ekmekler tepsiye dizilerek her somun ekmeğin üzerine bir parça toz şeker yada lokum konularak tepsinin üzeri peşkir(Havlu) ile örtülerek aynı sokakta bulunan tüm komşulara anne veya kızlar tarafından dağıtılır.Buna Pomakça’da (Pudava) denilir.
Sırf Bayramlarda yapilan bu gelenek sırasında çocuklar komşulardan gelen ekmeğin üzerindeki tatlı çeşitlerini kapmak için saldırır.
Güzelliğide burda zaten
Bayram arifesinden bir gün önce hazırlıklarına başlanan Nohuk ekmeği O güne özel olarak bu konuda ehil bir kadın tarafından yapılan Nohutlu mayadan almak için her haneden bir kişi sabah ezanından önce maya’yı yapan haneye giderler .
Sıraya girerek paylarına düşen maya’yı aldıktan sonra , arife günü her evde mayası nohut’tan olan somun şeklinde Nohut Ekmek( Nohutın leb) yapılır .
Bu ekmekler tepsiye dizilerek her somun ekmeğin üzerine bir parça toz şeker yada lokum konularak tepsinin üzeri peşkir(Havlu) ile örtülerek aynı sokakta bulunan tüm komşulara anne veya kızlar tarafından dağıtılır.Buna Pomakça’da (Pudava) denilir.
Sırf Bayramlarda yapilan bu gelenek sırasında çocuklar komşulardan gelen ekmeğin üzerindeki tatlı çeşitlerini kapmak için saldırır.
Güzelliğide burda zaten
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test
Geri: Nohutin Lap
Tadını çok iyi bilirim ...Halada damağımdadır tadı...
Nenem ve annemde çok güzel yaparlardı...Bayram arifesinde yapılan bir ekmeği Püsküllü peşkiri örtüp komşulara dağıtmaya giderdim ...
Paylaştığın için sağol pomak ...
Nenem ve annemde çok güzel yaparlardı...Bayram arifesinde yapılan bir ekmeği Püsküllü peşkiri örtüp komşulara dağıtmaya giderdim ...
Paylaştığın için sağol pomak ...
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog
Geri: Nohutin Lap
Bayram arifesinden bir gün önce hazırlıklarına başlanan Nohuk ekmeği O güne özel olarak bu konuda ehil bir kadın tarafından yapılan Nohutlu mayadan almak için her haneden bir kişi sabah ezanından önce maya’yı yapan haneye giderler
BLAG KVAS
teta ayşa:
ho
mi kâ büyük yenge çok yapıyordu
dimi eskiden orda neni nehti fırında pişiriyorduk
hele bayramlarda kê dip gardeshe blagkvas öyle diyorduk
nohudu şimdi batırıyor ılık suda
ama eziyor nohudu hoo bütün bütün değil kırıyor havanda
havanda kırıyor che ıslatıyor ılık suda
koyuyor sobanın yanında
azcık böyle köpük gibi çıkarıyor sabaha doğru
sabahleyin unla karıştırıyor çorba gibi yapıyor onu
o da köpük gibi olunca bi da un yapıyor
bi da kabarsın
che ekmek yapıyorsun eee büyük fırında yapıyorlardı
BLAG KVAS
teta ayşa:
ho
mi kâ büyük yenge çok yapıyordu
dimi eskiden orda neni nehti fırında pişiriyorduk
hele bayramlarda kê dip gardeshe blagkvas öyle diyorduk
nohudu şimdi batırıyor ılık suda
ama eziyor nohudu hoo bütün bütün değil kırıyor havanda
havanda kırıyor che ıslatıyor ılık suda
koyuyor sobanın yanında
azcık böyle köpük gibi çıkarıyor sabaha doğru
sabahleyin unla karıştırıyor çorba gibi yapıyor onu
o da köpük gibi olunca bi da un yapıyor
bi da kabarsın
che ekmek yapıyorsun eee büyük fırında yapıyorlardı
Misafir- Misafir
Geri: Nohutin Lap
Kiremitten kümbet fırınlarda pişirirdik...Mis gibi kokardı heryan ...Fırından çıkar çıkmaz kırardık bir somunu , sıcak sıcak yemesinin tadınada doyulmazdı..İri iri taneleri gelirdi ağzımıza...
Halime tetem iyi tutarmış mayasını annem yollardı birimizi maya almaya...Tetemde illah bir avuç badem tutuştururdu elime..
Derdi - annenin nohut ekmeği gibi yapamıyor kimse. piştiği gibi getir nenene de ...
Herzamanki gibi ilk tetkaya giderdi nohutlu ekmek ...
Özlemişim o sıcacık ekmek kokularını, o güzelim mis gibi bayramlık çocukluğumu...
İyiki paylaşmışın İbrahim , o günleri anmakta apayrı bir lezet oldu...
Halime tetem iyi tutarmış mayasını annem yollardı birimizi maya almaya...Tetemde illah bir avuç badem tutuştururdu elime..
Derdi - annenin nohut ekmeği gibi yapamıyor kimse. piştiği gibi getir nenene de ...
Herzamanki gibi ilk tetkaya giderdi nohutlu ekmek ...
Özlemişim o sıcacık ekmek kokularını, o güzelim mis gibi bayramlık çocukluğumu...
İyiki paylaşmışın İbrahim , o günleri anmakta apayrı bir lezet oldu...
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog
Geri: Nohutin Lap
O firinlardan bizde de vardi.
Aslinda hersey orda piserdi ekmekler,börekler,neler neler.Köydeki evde anne baba vefat ettikten sonra malesef bahcedeki firinda yikilmis
Aslinda hersey orda piserdi ekmekler,börekler,neler neler.Köydeki evde anne baba vefat ettikten sonra malesef bahcedeki firinda yikilmis
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test
Geri: Nohutin Lap
Birsey soracam, "Kravay" diye ekmek vardi o misir unundan yapilanmi bu nohutlu ekmek olanmi?
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test
Geri: Nohutin Lap
anastara ga pecheshe lep pa inam gardeshe kravaycheta
za ditsata mınichki lep gardeshe tem yim vika a kravaycheta
neye sa pa fnogu radvame
babannem ekmek pişirdiğinde bizlere kravayçeta yapıyordu
çocuklar için küçük ekmek yapıyordu
onlara kravayçeta diyorduk
biz de çok seviniyorduk
za ditsata mınichki lep gardeshe tem yim vika a kravaycheta
neye sa pa fnogu radvame
babannem ekmek pişirdiğinde bizlere kravayçeta yapıyordu
çocuklar için küçük ekmek yapıyordu
onlara kravayçeta diyorduk
biz de çok seviniyorduk
Misafir- Misafir
Geri: Nohutin Lap
Annem ekmek yaptığında pişirirdi küçük ekmekler " kolaç " denirdi adına...Bazende içine lokum veya ceviz gibi çerzlerden koyardı ..Bana çıksın yarışı yapardık
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog
Geri: Nohutin Lap
Kravay ın ekmek olduğu belirtilen ve içeriğinin ne olduğunun anlaşılmasına yönelik bir soruya karşılık
bu kelimenin şekil ve miktar açısından bir anlamı olduğunu anılarla ifade etmeye çalıştım.
Farklı adlandırmalar olabilir,burada tartışılan konu ekmektir.
bu kelimenin şekil ve miktar açısından bir anlamı olduğunu anılarla ifade etmeye çalıştım.
Farklı adlandırmalar olabilir,burada tartışılan konu ekmektir.
Misafir- Misafir
Geri: Nohutin Lap
Sekil olarak degil ama aklimda kravay misir unundan yapilan ekmege dendigini hatirliyorum, hatta ufak parcalara ayirarak yogurtla karistirildimi cok guzel doyurucu oluyordu.
Köydeki abime sormam lazim o daha iyi hatirlayacaktir.
Köydeki abime sormam lazim o daha iyi hatirlayacaktir.
pomaklar.com- Admin
-
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07
Character sheet
Blog: test
Geri: Nohutin Lap
Hatırladıklarınıza yönelik söylediklerinizi abinizin ya da birkaç kişinin teyidi olduktan sonra dikkate almak gerekecek.
Blag kvas nohudin lep için hazırlanan mayanın adıdır.
Bu türden tartışmaları anlamsız buluyorum.Foruma yazdığım bilgileri kabul ettirmek gibi bir niyetim yok.
Gerekçeleri sunulduğu taktirde aktarmış olduğum bilgileri forumdan silebilirsiniz.
Blag kvas nohudin lep için hazırlanan mayanın adıdır.
Bu türden tartışmaları anlamsız buluyorum.Foruma yazdığım bilgileri kabul ettirmek gibi bir niyetim yok.
Gerekçeleri sunulduğu taktirde aktarmış olduğum bilgileri forumdan silebilirsiniz.
Misafir- Misafir
Geri: Nohutin Lap
Tartışma yokki nazan hanım...Siz gibi bende anılarımı tazeliyorum.Hemde hatırda kalan isimleri paylaşıyorum...Sizin kraveyçeta dediğinize biz kolaç diyorduk..Küçük ekmeklerin adıydı..Nenemin söylediğinden biliyorum...
AYDANUR- Moderatör
-
Mesaj Sayısı : 68
Yaş : 58
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Edirne (uzunköprü) İstanbul
İşiniz : emekli
Ad Soyad & İme Prezime :
SELANİKLİ POMAK KİZİ
Sülale ismi : ( kırço sülalesi )
Tesekkur : 24
Puan : 81
Kayıt tarihi : 29/06/07
Character sheet
Blog: Blog
Geri: Nohutin Lap
ekmek kelimesi mücadeleyi çağrıştırdı bende
bu psikoloji konuya bakış açımı değiştirmiş olabilir
benim kavgam sizlerle değil bunu bilin yeter
bu psikoloji konuya bakış açımı değiştirmiş olabilir
benim kavgam sizlerle değil bunu bilin yeter
Misafir- Misafir
Geri: Nohutin Lap
Kiremitten kümbet fırınlarda pişirirdik...Mis gibi kokardı heryan ...Fırından çıkar çıkmaz kırardık bir somunu , sıcak sıcak yemesinin tadınada doyulmazdı..İri iri taneleri gelirdi ağzımıza...
Halime tetem iyi tutarmış mayasını annem yollardı birimizi maya almaya...Tetemde illah bir avuç badem tutuştururdu elime..
Derdi - annenin nohut ekmeği gibi yapamıyor kimse. piştiği gibi getir nenene de ...
Herzamanki gibi ilk tetkaya giderdi nohutlu ekmek ...
Özlemişim o sıcacık ekmek kokularını, o güzelim mis gibi bayramlık çocukluğumu...
İyiki paylaşmışın İbrahim , o günleri anmakta apayrı bir lezet oldu...
----------------------------------------------------------------------AYDANUR--------
''anmayın'' kardeşlerim,yaşatın...
Yok olmamak için,Kültürünüzü ve anadilinizi bir sonraki nesillere aktarın.Kültürünüze ait ne varsa kendi aranızda uygulayın,dilinizi konuşun.Yemeklerinizi gelenekselleştirin,öğretin.Dilinizi hane içinde konuşarak yeni kuşakları alışkanlaştırın.
Bakın Yapılan Hesaplamalarda Türkiyede Türkçe Dışında Kürtce 'den başka konuşulan dil ve Kültürel farklılık kalmayacak,bunun ilk 50 yılda olacağı düşünülüyor.
Kürtler Şanslılar doğum oranı onlarda çok ve gittikleri metropollerde,şehirlerde Koloni muhitler halinde yaşamaya önem veriyorlar ve dillerinde mesela çok Israrlılar.
Bakın Ben İstanbulun Göbeğinde,Sultanahmet Kadırga da yaşıyorum..Gün Geçmiyorki Camdan çocuğuna Kürtce seslenen anne veya yolda yürürken evladıyla Kürtçe konuşan baba duymayayım.Hemde bir çok kez.Hemen Karşımdaki Caminin avlusunda oynayan çocuklar Kürtçe konuşuyorlar aralarında.Veya Yolda yürüyen iki kişi Kürtse Kürtçe Konuşuyorlar,buna gün içersinde pek çok kez şahit oluyorum.
Anadil ve Kültür böyle yaşar Pomak Kardeşlerim.Yapmayın ne olur dillerinizi muhafaza edin,Israrla evlerinizde ve kendi aranızda inadına anadilinizi konuşun.Bilhassa Çocuklarınızla Kesinlikle evde Türkçe konuşmayın.
Nasıl olsa Öğrenecekler,bütün imkanlar Türkçeyi Öğrenmek için değilmi.Okul,TV,Bilgisayar,Sinema,Diziler ve Esnafla ilişkiler vede tüm arkadaşları....
Selam olsun Pomak Kardeşlerime...
Halime tetem iyi tutarmış mayasını annem yollardı birimizi maya almaya...Tetemde illah bir avuç badem tutuştururdu elime..
Derdi - annenin nohut ekmeği gibi yapamıyor kimse. piştiği gibi getir nenene de ...
Herzamanki gibi ilk tetkaya giderdi nohutlu ekmek ...
Özlemişim o sıcacık ekmek kokularını, o güzelim mis gibi bayramlık çocukluğumu...
İyiki paylaşmışın İbrahim , o günleri anmakta apayrı bir lezet oldu...
----------------------------------------------------------------------AYDANUR--------
''anmayın'' kardeşlerim,yaşatın...
Yok olmamak için,Kültürünüzü ve anadilinizi bir sonraki nesillere aktarın.Kültürünüze ait ne varsa kendi aranızda uygulayın,dilinizi konuşun.Yemeklerinizi gelenekselleştirin,öğretin.Dilinizi hane içinde konuşarak yeni kuşakları alışkanlaştırın.
Bakın Yapılan Hesaplamalarda Türkiyede Türkçe Dışında Kürtce 'den başka konuşulan dil ve Kültürel farklılık kalmayacak,bunun ilk 50 yılda olacağı düşünülüyor.
Kürtler Şanslılar doğum oranı onlarda çok ve gittikleri metropollerde,şehirlerde Koloni muhitler halinde yaşamaya önem veriyorlar ve dillerinde mesela çok Israrlılar.
Bakın Ben İstanbulun Göbeğinde,Sultanahmet Kadırga da yaşıyorum..Gün Geçmiyorki Camdan çocuğuna Kürtce seslenen anne veya yolda yürürken evladıyla Kürtçe konuşan baba duymayayım.Hemde bir çok kez.Hemen Karşımdaki Caminin avlusunda oynayan çocuklar Kürtçe konuşuyorlar aralarında.Veya Yolda yürüyen iki kişi Kürtse Kürtçe Konuşuyorlar,buna gün içersinde pek çok kez şahit oluyorum.
Anadil ve Kültür böyle yaşar Pomak Kardeşlerim.Yapmayın ne olur dillerinizi muhafaza edin,Israrla evlerinizde ve kendi aranızda inadına anadilinizi konuşun.Bilhassa Çocuklarınızla Kesinlikle evde Türkçe konuşmayın.
Nasıl olsa Öğrenecekler,bütün imkanlar Türkçeyi Öğrenmek için değilmi.Okul,TV,Bilgisayar,Sinema,Diziler ve Esnafla ilişkiler vede tüm arkadaşları....
Selam olsun Pomak Kardeşlerime...
decenqua- Üye
-
Mesaj Sayısı : 48
Yaş : 63
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : 50 Balıkesir/Gönen
İşiniz : Emekli
Ad Soyad & İme Prezime : Recep ŞEREF
Sülale ismi : Çerkezlerin (Adiğe) Decen Sülalesi
Tesekkur : 27
Puan : 88
Kayıt tarihi : 25/02/10
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ :: ....Култура...........KULTURA NA POMAK............ :: Yedenata na Pomak :: Hamur İşleri
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz