GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.

Join the forum, it's quick and easy

GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Uye olarak desteklerimizi sunalim.
GLASUVA NA POMAČİ ......POMAK HALKININ SESİ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pomaklar-II-

Aşağa gitmek

Pomaklar-II- Empty Pomaklar-II-

Mesaj tarafından pomaklar.com Perş. Ağus. 16, 2012 4:06 pm

Gelibolu Tayfur’dan Salih ağabey “Hoca“, diyor, “biz eskiden öğretmenlerimizden korkardık”. Ama bu korkumuz saygıdandı ha“, diye de ekliyor. Ve şimdiki gençlikten şikayetçi biraz.
Salih ağabeyi Fakülte’de yaptığımız bir programdan tanıyorum. Yayım programımız “sürü sahipleri üniversiteli oluyor” başlığını taşıyordu. Bir tarımsal danışmanlık firması sponsorluğunda küçükbaş hayvan yetiştiricileri Fakültemize getirilmişlerdi ve biz onlara neler yaptığımızı anlatmış, onlar da bize sorunlarını söylemişlerdi; fikir alışverişinde bulunmuştuk sizin anlayacağınız.
İşte daha o zamandan medeni cesareti ile dikkatimi çekmişti Salih ağabey. Şimdi “Halk Elinde Kıl Keçisi Islahı” projesinde yetiştiricilerden birisi.
“Devlet“, diyor, “bize üretimimizden dolayı destek vermesin; yalnızca ekonomiyi öyle bir dengelesin ki biz de önümüzü görelim, kendimizi ona göre ayarlayalım“.
Projeye dahil Pomak köylerindeki keçi yetiştiricileri daha ziyade doğal kaynaklara dayalı bir keçicilik yapıyorlar. Keçilere yem neredeyse hiç verilmiyor; belki zemheride, hayvanlar meraya çıkarılamayınca…
Süt ile geçimlerini sağlıyorlar. Oğlaklara iyi fiyat verilirse satıyorlar; iyi fiyat bulmazlarsa erkek oğlaklar buruluyor (kısırlaştırılıyor). 1-2 yaşında satılıyor bu burmalar. Daha çok Burdur, Isparta, Antalya tarafından geliyorlar almaya, kurbanlık. Bir yetiştiriciden bir kamyon sarıyorlar, yetiştiriciye bir daire parası vererek.
Pomakların kökeninden bahsedecektik. Pomakların kökeni konusunda bir bilgi kirliliği var. Hint-Avrupa kökenli oldukları kesin olmakla birlikte Yunan araştırmacılara göre Pomaklar Traklardan köken alırken, Bulgar araştırmacılara göre Slav kökenliler. Bazı Türk araştırmacılar ise Pomakların atalarını Peçenek-Uz -Kuman Türkleri saymaktadır.
Pomakların yoğunlaştığı bölge olarak Bulgaristan’ın güney batısı ile Batı Trakya’nın Bulgaristan sınırına yakın yerleri gösterilmesine karşın Türkiye, başta olmak üzere Pomaklar Makedonya, Sırbistan ve Kosova’da da yaşamaktadırlar.
Pomakların Bulgarcanın bir lehçesini konuştukları biliniyor. Ancak farklı bölgelerden Türkiye’ye göç eden Pomakların dilleri arasında da önemli farkların olduğu söyleniyor. Örneğin Sırbistan’da yaşayan Pomakların bir Sırp lehçesini konuştukları ifade ediliyor.
Pomak köylerinde Pomakça konuşulmasına karşılık sanırım köyler kısmen birbirinden izole oldukları için dilde de kaçınılmaz olarak farklılaşmalar olmaktadır. Doğal olarak da Pomaklar hangi devletin içerisinde yaşıyorlarsa, özellikle yeni sözcükler o devletin resmi dilinden Pomakçaya girmektedir.
Pomakların, Osmanlı’nın son zamanlarında, çok kısa ömürlü bir devletleri de olmuş, Timraş Cumhuriyeti. Ömrü sekiz yıl kadar sürmüş (1978-1886). Daha sonra Bulgarlarca ilhak edilmiş.
Pomaklar daha ziyade Bulgar kökenli Müslümanlar olarak bilinmektedir. Ancak Pomaklar, kökenleri ne olursa olsun bu coğrafyaya renk katan ve bu coğrafyaya ait insanlarımızdır.

“Ostin se zdrave“.

Türker Savaş
http://pomaknews.com/?p=7271
pomaklar.com
pomaklar.com
Admin
Admin

Erkek
Mesaj Sayısı : 1529
Yaş : 51
Yaşadığınız Yer - Doğum yeri : Pomakistan
İşiniz : Yazar,araştırmacı),Siyaset
Ad Soyad & İme Prezime : Pomaklar.com
Tesekkur : 42
Puan : 1647
Kayıt tarihi : 27/05/07

Character sheet
Blog: test

http://pomaknews.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz